Troksnis galvā neļauj aizmigt, iemesli var būt dažādi

Ārsts kardiologs
Dzirdes traucējumi var būt saistīti ar kādu no sirds-asinsvadu sistēmas kaitēm, visbiežāk – aterosklerozi, kad uz asinsvadu sieniņām veidojas holesterīna nogulsnējumi, kuru rezultātā asinsvadi zaudē spēju pulsēt vienā ritmā ar asins plūsmu.

Asinsplūsma kļūst nevienmērīga, un katra asinsvadu pulsācija atskan kā troksnis galvā un ausīs. Tas pats notiek arī hipertonijas gadījumā.

Galvas smadzeņu asinsvadi hipertoniķiem ir ļoti jutīgi pret paaugstinātu asinsspiedienu – tie sašaurinās un kļūst mazelastīgi. Rezultātā tiek ierobežots ar skābekli bagātinātu asiņu pieplūdums galvas smadzenēm, bet tas savukārt izraisa galvas reiboni un šņācošu troksni.

Asinsvadu ārstēšana ir ilgstošs process, kam nepieciešami atkārtoti kursi 2 reizes gadā. Uzturā obligāti jāierobežo sāls un dzīvnieku tauki, jāpievēršas fiziskām aktivitātēm, jāseko holesterīna līmenim, jālieto atbilstīgi medikamenti. Pozitīvi rezultāti manāmi jau pēc 2–4 ārstēšanās nedēļām.

Vēl svarīgi zināt, ka pastāvīgu pulsējošu troksni galvā var izraisīt aneirisma – dzīvībai bīstams asinsvadu defekts. Šo simptomu nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bez ievērības, tāpēc obligāti nepieciešama neiroķirurga izmeklēšana.

Ārsts neirologs
Ļoti biežs cēlonis, kas izraisa troksni ausīs, ir problēmas mugurkaula kakla daļā, jo dzirdes nervs un galvas smadzeņu aizmugurējās daļas ļoti jutīgi reaģē uz nepietiekamu asinsapgādi. Jebkuru vainu – skriemeļu nobīdi, starpskriemeļu trūci, sasprindzinātu muskuļu saspiestu mugurkaula artēriju – pavada troksnis ausīs. Turklāt nereti pacients sūdzas arī par galvas reiboni, sasprindzinājumu plecos, sāpēm, izdarot ātras kustības.

Kā ārstēties?
Nereti pilnīgi pietiek ar manuālo terapiju, dažiem relaksācijas seansiem, adatu refleksoterapiju. Šīs procedūras palīdz novērst muskuļu spazmas un normalizēt asinsriti. Ļoti ieteicama peldēšana un mugurkaula kakla daļai paredzētie vingrojumi.

Pret troksni ausīs palīdz:
* parastais pļavas āboliņš. Litra burku līdz pusei pieber ar žāvētām āboliņa ziedgalviņām, nedaudz piespiež un aplej ar puslitru degvīna. Burkai uzliek vāku un uz 2 nedēļām noliek tumšā vietā, laiku pa laikam to sakratot. Pēc tam lieto pa tējkarotei 2 reizes dienā – pirms pusdienām un pirms gulētiešanas. Kurss – 3 mēneši. Nepieciešamības gadījumā pēc 15–20 dienu pārtraukuma kursu var atkārtot.

* Reizēm, lai atbrīvotos no problēmas, pilnīgi pietiek iztīrīt ausis no sēra korķiem.

* Ja pie vainas ir hipertonija, pie ausīm var pielikt 2–3 minūtes verdošā ūdenī izmērcētu sīpolu vai arī aplietus un atdzesētus šaurlapu ugunspuķes vai čemuru augstiņa lakstus (vasarā svaigus, bet ziemā – žāvētus).

Pievienot komentāru