Troksnis galvā neļauj aizmigt, iemesli var būt dažādi


Ausīs nepārtraukti ir troksnis, dzirde pasliktinājusies… Saslimšanu, kad šādas izpausmes parādās, ir gana daudz. Tāpēc, pirms sāk kaut ko darīt un ārstēties, jānoskaidro, kas ir šā trokšņa cēlonis. Un pirmais, kurš jāapmeklē, ir…

Ārsts otolaringologs
Troksnis un zvanīšana ausīs reizēm mēdz būt pat veselam cilvēkam. Bet, kad dūkoņa ir nepārtraukta, situācija ir pavisam cita. Regulāru troksni rada nevienmērīgs asins pieplūdums dzirdes nervam. Vienlaikus ar to pasliktinās arī dzirde.

Biežākie trokšņa cēloņi ir šādi.
* Sēra korķi, tāpēc nav jākautrējas iet pie ārsta, lai viņš tos novērstu. Korķu rašanās nenozīmē, ka cilvēks netīra ausis, – pārāk lielais sēra daudzums ir nekas cits kā cilvēka organisma individuāla īpatnība.

* Vidusauss iekaisumslimības. Akūts un hronisks otīts, Eistāhija kanāla iekaisums veicina salipumu starp dzirdes kauliņiem vai šķidruma uzkrāšanos bungādiņas dobumā.

* Vainojami ir medikamenti, pirmām kārtām antibiotikas: streptomicīns, gentamicīns, kanamicīns. Dzirdi ietekmē arī aspirīns, tādi pretiekaisumu preparāti kā diklofenaks, indometacīns, ibuprofēns – ja tos lieto bieži.

* Pie vainas var būt arī trokšņa izraisīts iekšauss bojājums. Darbs ražotnē, kur ir stiprs troksnis, regulārās vibrācijas var novest pie profesionālas vājdzirdības un regulāra trokšņa ausīs. Visbiežāk tā mēdz būt traktoristiem, transporta un dažu rūpniecības uzņēmumu darbiniekiem. Dzirde var pasliktināties, arī klausoties mūziku caur austiņām.

* Barotrauma – dzirdes sistēmas bojājums, ko izraisa starpība starp atmosfēras spiedienu un gaisa spiedienu auss dobumos. Tā mēdz notikt, spēji un spēcīgi izšņaucot degunu, lidmašīnas pacelšanās un nosēšanās laikā, ātri ienirstot vai uzpeldot no dziļuma, arī ja kāds skaļi noskūpstījis tieši uz auss.

* Vecuma dzirdes pasliktināšanās parasti attīstās pēc 60 gadiem. Atkarībā no cēloņa, kas to izraisījis, ārstēšanai izmanto magnētterapiju, fonoforēzi, darsonvala procedūras. Iesaka arī elektromiegu, masāžu, plazmaferēzi, asins apstarošanu ar lāzeru, B grupas vitamīnus vielmaiņas uzlabošanai. Papildus tiek rekomendēti arī preparāti, kas uzlabo cerebrālo asinsriti.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru