Šie ir 7 populārākie mīti par locītavu veselību. Nemuļķojiet sevi!

6. mīts – nelielas, pēkšņas sāpes locītavās nav pamats satraukumam

Nelielas, pēkšņas un pārejošas sāpes locītavās nav pamats satraukumam. Uzmanība jāpievērš tad, ja sāpes papildina tūska, apsārtums, karsta āda virs locītavas vai paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Speciālista palīdzība jāmeklē arī tad, ja sāpes ilgst vairākas nedēļas un nemazinās vai pat pastiprinās, kā arī, ja parādās citu orgānu patoloģija – ādas izsitumi, dzelte, urinācijas traucējumi, caureja, acu, mutes dobuma iekaisums. Tas var liecināt par to, ka locītavu sāpes ir tikai viens no simptomiem kādai citai slimībai. Ar speciālista apskati nevajadzētu kavēties arī tad, ja pēkšņi, bez redzama iemesla sāk sāpēt vairākas locītavas uzreiz.

7.mīts – kaulu “krakšķināšana” var kaitēt locītavu veselībai

Krakšķi pirkstu vai mugurkaula locītavās rodas, strauji izstiepjot locītavu. Izstiepšanas brīdī īslaicīgi veidojas vakuuma kabata, kuru tūlīt aizpilda gāzes burbulis. Ja locītavu krakšķināšana nekļūst par apmātību, tad tas locītavai nekaitē, taču pārmērīgi bieža krakšķināšana gan var radīt mikrotraumas locītavā un veicināt artrozes attīstību. Lielo locītavu – ceļu, gūžu, pēdas – krakšķēšanai var būt arī citi iemesli un mehānismi, taču, ja krakšķēšanu nepavada sāpes, par to nav jāsatraucas.

Sociālās iniciatīvas “Par veselām locītavām” mērķis ir izglītot Latvijas iedzīvotājus par veidiem un iespējām, kā cīnīties ar locītavu sāpēm un problēmām, kā arī aicināt laikus vērsties pēc palīdzības pie speciālista, lai saņemtu atbilstošu ārstēšanu un atrisinātu problēmu ilgtermiņā. Lai aktualizētu temata nozīmi un mudinātu pacientus laikus vērsties pie speciālistiem, iniciatīvas ietvaros Latvijas reģionos tiek īstenotas speciālistu bezmaksas konsultācijas iedzīvotājiem, kuri cieš no locītavu sāpēm un citām locītavu problēmām.

Pievienot komentāru