Šie ir 7 populārākie mīti par locītavu veselību. Nemuļķojiet sevi!

Speciālisti atzīst – bieži vien, konsultējot pacientus ar locītavu problēmām, nākas sastapties ar dažādiem aplamiem uzskatiem saistībā ar locītavu veselību. Kuri no tiem ir visizplatītākie, un vai šie mīti atbilst patiesībai? Konsultē Liepājas Reģionālās slimnīcas un Jaunliepājas Primārās veselības aprūpes centra traumatologs-ortopēds Mārtiņš Reteris.

1. mīts – locītavu problēmas skar tikai vecāka gadagājuma cilvēkus

Ar locītavu problēmām sastopas arī jaunieši, taču senioru vidū locītavu problēmas ir biežāk izplatītas. Bērniem un jauniešiem locītavu problēmas pārsvarā ir pārejošas un saistītas ar traumām vai vispārējām organisma saslimšanām.

“Locītava ir sarežģīts komplekss cilvēka organismā,” stāsta traumatologs-ortopēds Mārtiņš Reteris. “Cilvēkam novecojot, kauli kļūst trauslāki, mainās arī skrimšļu sastāvs un īpašības, muskuļu cīpslas kļūst mazāk elastīgas. Šo izmaiņu rezultātā locītavas gluži vienkārši vairs nevar kustēties pilnā apjomā, kļūst stīvas un iekaist.”

2. mīts – palielināts ķermeņa svars izraisa locītavu problēmas

Liekais svars tik tiešām var būt viens no locītavu problēmu cēloņiem. Ja cilvēkam ir palielināts ķermeņa svars, tad arī muskuļiem ir jāveic lielāks darbs, līdz ar to biežāk veidojas mikroplīsumi un pārslodzes izraisīts iekaisums muskuļu cīpslās ap locītavām. Tas īpaši ietekmē mugurkaula jostas daļas locītavas, gūžas, kā arī ceļu locītavas.

“Palielināts ķermeņa svars bieži vien saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, neveselīgu uzturu vai vielmaiņas slimībām,” piebilst traumatologs. “Rezultātā locītavas nodilst ātrāk nekā normālas miesas būves cilvēkam, kurš nodarbojas ar regulārām fiziskām aktivitātēm.”

Lai uzzinātu par pārējiem mītiem, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru