Kā ceļot gudri? Septiņi vērtīgi Latvijā pazīstamu ceļotāju padomi

# Iepazīsti vietējās tradīcijas

Plānojot ārzemju braucienus, īpaši uz tālākām un eksotiskākām valstīm, ieteicams laicīgi iepazīt šo valstu tradīcijas un paradumus. Tas ļaus izvairīties no neveikliem mirkļiem un pat nepatīkamiem pārpratumiem.

“Gruzijā kādas mājas viesības draudēja beigties pēc mana pirmā tosta, kurā es sirsnīgi pateicos namatēvam par uzņemšanu. Viņš piecēlās no galda un aizgāja, aizcērtot durvis. Atgriezās šis kungs vien pēc pāris stundām. Izrādās, šajā valstī tostu namatēvam pieņemts uzsaukt tikai pirms došanās prom, tātad – viesību noslēgumā. Tāpēc man atlika vien tūkstoškārt atvainoties par savu nezināšanu,” atceras Goran Gora.

Daudz nostāstu dzirdēts arī par citiem pasaules nostūriem. Piemēram, nav noslēpums, ka Āzijā ir ļoti pamatīgas reliģiskās tradīcijas – apmeklējot tempļus, klosterus u.c. objektus, ir svarīgi vilkt apģērbu, kas nosedz gan ceļus, gan elkoņus. Savukārt Itālijā, Krievijā, Marokā un Taizemē ir ļoti haotiska satiksme, turklāt – jo nekaunīgāks braucējs, jo lielākas ir viņa izredzes nokļūt galamērķī pirmajam.

# Lejupielādē telefonā noderīgas mobilās aplikācijas

Mūsdienās mobilais telefons ir kļuvis par multifunkcionālu ierīci, kuru var izmantot ne tikai saziņai, bet arī ceļojuma plānošanai – lai rezervētu naktsmājas un aviobiļetes, neapmaldītos pasaules ielu labirintos u.tml. Tāpēc Goran Gora, dodoties uz ārzemēm, iesaka jau laicīgi izpētīt ceļošanai piemērotāko mobilo aplikāciju klāstu.

Viņš norāda, ka daudzām pasaules lielpilsētām ir izstrādātas mobilās aplikācijas, kurās apkopota visa veida informācija, kas var lieti noderēt ceļojuma laikā – ielu, sabiedriskā transporta kartes, populārākie tūrisma maršruti, populārākās kafejnīcas, izklaides vietas, kā arī dažādi tūristiem noderīgi praktiski ieteikumi. Piemēram, Londonā ir vērts izmantot aplikāciju “Visit London”, Ņujorkā – “Citymapper New York”, bet Maskavā – “Discover Moscow”.

Tāpat ir vērts lejupielādēt telefonā aplikāciju “Uber”. Pirmkārt, ar to varēsi ērti izsaukt taksometru. Otrkārt, taksometrs ieradīsies pāris minūšu laikā. Treškārt, izmantojot šo aplikāciju, tu nepārmaksāsi par braucienu, jo maksa par pakalpojumu tiek aprēķināta atbilstoši noteiktam cenrādim. Jāpiebilst gan, ka “Uber” nedarbojas visā pasaulē. Pārbaudīt, vai tā darbojas pilsētā, uz kuru dodies, vari šeit: https://www.uber.com/cities/

# Esi punktuāls

Punktualitāte ceļojumos ir ļoti svarīga. Piemēram, lai arī mūsdienās drošības pārbaude lidostās notiek ātri, Goran Gora vienmēr ierodas lidostā vismaz divas stundas agrāk.

“Nesen, lidojot no Parīzes uz Edinburgu, vilciens, ar kuru devāmies uz lidostu, darbinieku streika dēļ apstājās vienu pieturu pirms lidostas. Nākamais vilciens pienāca vien pēc divdesmit minūtēm. Tā kā no pilsētas centra izbraucām savlaicīgi, mēs varējām būt daudz mierīgāki par citiem pasažieriem, kuri, kā varēja noprast pēc viņu satrauktajām sejām, šī streika dēļ, iespējams, kavēja savu lidojumu”, atceras mūziķis.

# Jautā vietējiem iedzīvotājiem

Savukārt Noras Freimanes pieredze liecina, ka ceļojot liela nozīme ir komunikācijai ar vietējiem iedzīvotājiem, jo tikai viņi var pastāstīt par izcilākajiem tūrisma objektiem, kā arī vietām, kur labāk nedoties. Tāpat viņa aicina pievērst uzmanību konkrētās valsts operatīvo dienestu tālruņu numuriem, kurus visbiežāk var uzzināt lidostās un vietējās viesnīcās.

Atpūtas braucienā vai komandējumā, vienatnē vai kopā ar draugiem un ģimeni – lai arī ar kādu mērķi dodies ceļojumos, pieredzējuši ceļotāji uzsver, ka tie ir rūpīgi jāpārdomā. Tikai tā Tu varēsi izvairīties ceļojuma laikā no liekiem starpgadījumiem un gūt pozitīvu ceļošanas pieredzi.

Pievienot komentāru