Kā noteikt, ka trūkst kāda vitamīna?

Foto – Pixabay

Avitaminozes galvenās izpausmes redzamas sejā – tā ir bāla, āda kļūst sausa un lobās, parādās pinnes un strutainas pūtītes, lūpu kaktiņi sasprēgā. Trausli un viegli lūstoši kļūst arī nagi. Cilvēks ātri nogurst, parādās muskuļu nespēks, pastiprināta uzbudinātība, depresija.

* Ilgstoša saaukstēšanās, asiņojošas smaganas, lēni dzīstošas brūces un sagriezumi ir saistīti ar C vitamīna trūkumu.

* Depresiju un krampjus kājās reizēm var izraisīt B1 vitamīna (tiamīna) deficīts.

* Čūliņas mutē, saplaisājuši mutes kaktiņi, paaugstināta jutība pret gaismu, dermatīti liecina, ka organismam trūkst B2 vitamīna (riboflavīna).

* Paaugstināts kaulu trauslums un to nepareizas formas skaidri norāda, ka nepieciešams D vitamīns un kalcijs.

Ir vairāki testi, ar kuriem katrs var pārbaudīt, vai nav sākusies avitaminoze. Piemēram, tests, kā atklāt B6 vitamīna
(piridoksīna) deficītu agrīnā stadijā, ir šāds.

Rokas izstiepj uz priekšu ar plaukstām uz augšu. Pēc tam cenšas saliekt četru pirkstu (izņemot īkšķi) divas falangas (bet ne delnas locītavu) tā, lai pirkstu gali pieskartos delnai. Ja tas izdodas tikai ar grūtībām, ja locītavas neļauj pirkstu galiem pieskarties delnai, pastāv ļoti liela iespējamība, ka organismam pietrūkst B6 vitamīna. Ērtības labad testu var veikt vispirms vienai, tad otrai rokai.

Savukārt A vitamīna trūkumu var noteikt šādi.

Ja, ieejot no gaišas telpas tumšā, acis nepielāgojas uzreiz, bet tikai pēc 7–8 sekundēm, tas liecina, ka pietrūkst A vitamīna. Bet, ja paiet 10–20 sekundes, nepieciešama ārsta palīdzība.

Mazasinība, nespēks, apātija, bāla āda var būt arī dzelzs trūkuma rezultāts. Bērniem dzelzs deficīts var izpausties arī kā uzbudinātība, izklaidība.

COMMENTS

Pievienot komentāru