Durošas sāpes kreisajā paribē. Bieži vainojams pankreatīts

Reizēm pēc ēšanas, īpaši, ja maltītē bijuši trekni produkti, kreisajā sānā zem ribām parādās durošas sāpes. Kas tās izraisa, un ko darīt, lai no tām izvairītos?

Visticamāk, šādā situācijā vaininieks ir reaktīvais pankreatīts (lai gan, drošs paliek drošs, noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu). Šo kaites formu nevajag jaukt ar hronisko pankreatītu, kad sāpes parādās tikai vienu vai divas stundas pēc ēšanas, un ar akūto pankreatītu, kad sāpju sajūtas ir daudz spēcīgākas.

Vairumam ļaužu vārds “reaktīvais” asociējas ar vārdiem “dzinējs, motors vai lidmašīna”. Taču šajā gadījumā tam ir pavisam cita jēga: pankreatīta attīstību izraisa aizkuņģa dziedzera vētrainā reakcija uz ēdienā esošajiem taukiem. Un ir vērts mēģināt saprast, kāpēc tā notiek.

Partnerattiecības ar žultspūsli
Aizkuņģa dziedzeris sintezē daudz dažādu fermentu, to skaitā arī olbaltumu, ogļhidrātu un tauku sašķelšanai nepieciešamos.

Konkrētajā situācijā no visiem šiem fermentiem uzmanība pievēršama tikai lipāzei, kas tieši piedalās tauku sašķelšanā. Bet palīdz tai šajā svarīgajā un sarežģītajā procesā žultspūslis. Kā zināms, tauki ūdenī nešķīst, tāpēc nepieciešama žults, ar kuras palīdzību notiek tauku emulģēšana (veidojas no tauku, žults un ūdens pilieniņiem sastāvoša emulsija). Bet ja žults ir par maz un nepietiek, tauki netiek pārstrādāti un sagremoti, kas arī noved pie aizkuņģa dziedzera iekaisuma.

Tātad – reaktīvo pankreatītu izraisa žults atteces traucējumi no žultspūšļa (žultspūšļa hipokinēzija).

Obligāti jāņem vērā, ka viens no galvenajiem nepietiekamas žults atteces cēloņiem ir žultsakmeņi, tāpēc ļoti svarīgi šo orgānu pārbaudīt ar ultraskaņu. Šai diagnostikas procedūrai ir pareizi jāsagatavojas. Trīs dienas pirms izmeklēšanas jāēd tikai viegli sagremojams ēdiens (vārīta vistas krūtiņa bez ādas, sautēti dārzeņi. Izmeklēšanas dienas priekšvakarā ne vēlāk par plkst. 19 jāietur vieglas vakariņas (liess jogurts, pāris ābolu), bet izmeklēšanas dienas rītā nedrīkst ne ēst, ne dzert jebkuru šķidrumu, ne arī smēķēt.

Turklāt aizkuņģa dziedzeris ļoti jutīgi reaģē uz visiem organismā notiekošajiem iekaisuma procesiem, tāpēc jāatklāj un jānovērš arī tie (gastrīts, iesnas, angīna u.c.).

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru