Durošas sāpes kreisajā paribē. Bieži vainojams pankreatīts

Normalizēt žults atteci
Normalizēt žults atteci labi palīdz šāds ārstniecības augu maisījums.
* Sajauc pa ēdamkarotei kukurūzas drīksnu, bērza pumpurus, koriandra un mežrozītes augļus, cigoriņa saknes vai stublājus, kazrozes lapas, piparmētras un asinszāles stublājus. Trīs ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 4 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas. Kurss – 3 nedēļas.

Novērst iekaisumu
Papildus žulti dzenošajam līdzeklim jālieto arī aizkuņģa dziedzerim paredzēts uzlējums.

* Sajauc pa ēdamkarotei māllēpes lapas, salvijas, vībotnes, dumbrāju zaķpēdiņu un trejdaivu sunīša lakstus, helēniju ālantes un lielā dadža saknes, kliņģerīšu un kumelīšu ziedus. Pusotras ēdamkarotes maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 1–1,5 stundas nostādina, tad izkāš. Lieto pa 1/3 glāzes 4 reizes dienā pēc ēšanas. Kurss – 3 nedēļas.
Aizkuņģa dziedzeri var palutināt ar auzu novārījumu.

* Ēdamkaroti auzu nomazgā tekošā ūdenī, samaļ gaļas maļamajā mašīnā, masu aplej ar 5 glāzēm ūdens, vāra 10 minūtes, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer maziem malkiem pa 1/3 glāzes no rīta un vakarā. Kurss – 3 nedēļas.

Izmaiņas ēdienkartē
Divas nedēļas katru dienu jāapēd 2–3 tējkarotes ciedru riekstiņu.

Kamēr reaktīvā pankreatīta lēkmes sevi liek manīt biežāk nekā reizi mēnesī, vismaz uz 2–3 dienām nedēļā no ēdienkartes jāsvītro: svaiga un rudzu maize, viss, kas gatavots no rauga un kārtainās mīklas, siers, no olām gatavoti ēdieni, pākšaugi, ikri, viss, kas ir trekns, cepts, ass, sālīts, kūpināts, subprodukti, konservi, sēnes, buljoni, kāposti, rāceņi, rutki, redīsi, skābenes, ķiploki, sīpoli, šokolāde, saldējums, kakao, melna kafija, auksti un gāzētie dzērieni.

Profilakse
* Jāseko ķermeņa svaram. Katrs liekais kilograms palielina reaktīvā pankreatīta attīstības risku.

* Jāatturas no alkohola lietošanas.

* Nedrīkst pārēsties un nav ieteicams ieturēt maltīti ar ātrajām uzkodām.

* Uzturā biežāk jālieto jūraskāposti, biezpiens, sezonas laikā – zemenes, bet kafiju un tēju vismaz dažreiz jāaizstāj ar cigoriņu dzērienu (tējkaroti žāvētu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 5–10 minūtes nostādina un pēc garšas saldina ar cukuru).

Uzmanību! Ja pēc ēšanas uznāk neizturami asas sāpes kreisās puses paribē, nekavējoties jāizsauc ātrā neatliekamā palīdzība. Bet, līdz ārsts ieradies, jāapsēžas, nedaudz saliecoties (šādā pozā sāpes nav tik stipras) un vēdera kreisajai pusei (nedaudz zemāk zem ribām un pa kreisi no saules pinuma) jāpieliek polietilēna maisiņš ar ledu.

Pievienot komentāru