Našķus – ar mēru! Saldumu dēļ arvien vairāk bērnu problēmas ar aizkuņģa dziedzeri

Foto – Pixabay

Katras paaudzes spārnotais teiciens ir: “Kad mēs augām, tad tā nebija!” Runājot par našķiem un saldumiem – tā ir svēta patiesība. Tik lielas izvēles nebija, un nebija arī rocības. Tagad no saldumu izvēles acis žilbst, un daudzi vecāki uzskata, ka viņu bērniem ir laimīgā bērnība, ka var tiem sniegt to prieku un baudu, kas bija ierobežota pašiem. Taču kā jebkurai medaļai, arī šai ir otra puse…

Saldumi, kurus vecāki neliedz un pērk savām atvasēm, pārslogo gremošanas traktu un izraisa vielmaiņas traucējumus. Tāpēc pēdējos gados pieaudzis to bērnu skaits, kam ir problēmas ar aizkuņģa dziedzeri.

Laikam jau tāpēc, ka senāk bērniem nenācās ciest no saldumu pārmērībām un aizkuņģa dziedzeris darbojās normāli, arī tautas medicīna ar bagātu piemērotu recepšu klāstu nevar lepoties. Taču nebūtu pareizi teikt, ka tās apcirkņi būtu galīgi tukši. Lai palīdzētu normalizēt bērna aizkuņģa dziedzera darbību, var izmantot šādas receptes.

* Sajauc pa ēdamkarotei kliņģerīšu un ārstniecības žibulīša ziedus, bārbeles lapas, kaķpēdiņu ziedus un trejdaivu sunīšu lakstus. Efekts ir labāks, ja maisījumu lieto pulvera veidā (starp citu, ķīnieši fitoterapijā galvenokārt izmanto tikai pulveri), tāpēc to var samalt kafijas dzirnaviņās.

Ēdamkaroti drogas vakarā aplej ar glāzi verdoša ūdens un nakti nostādina. Bērniem līdz 10 gadu vecumam dod pa 1/3 glāzes pusstundu pirms ēšanas, bet vecākiem bērniem uzlējuma pagatavošanai ņem 2 ēdamkarotes maisījuma uz puslitru ūdens un dod dzert pa 3/4 glāzes 3 reizes dienā.

Uz nakti kuņģa vietai un kreisajiem sāniem var uzlikt siltā rūgušpienā samitrināta lina auduma kompresi. To pārsedz ar komprešpapīru un apsien ar siltu lakatu. Ārstēšanas kurss – 4 nedēļas.

* Uz rīves sarīvē tik daudz melno rutku, lai varētu izspiest glāzi sulas. To sajauc ar 100 g griķu medus un dod dzert pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – 40 dienu.

* Sajauc vienādās daļās ēnā žāvētas melleņu lapas un ziedus, pupiņu vārsnes, meža zemeņu lapas un ziedus, dažu augļus, cigoriņu saknes, rudzupuķu ziedus, dzērveņu lapas un ziedus, kukurūzas drīksnu. Ēdamkaroti sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, nakti nostādina un dod pa 1/3 glāzes pirms ēšanas.

* Labus rezultātus dod japāņu soforas ziedi: 2 ēdamkarotes ziedu aplej ar puslitru verdoša ūdens un nakti nostādina. Bērniem līdz 10 gadu vecumam dod pa 1/3 glāzes, vecākiem (un arī pieaugušajiem) – pa 3/4 glāzes.

* Pret aizkuņģa dziedzera iekaisumu var lietot arī kliņģerīšu ziedu uzlējumu vai tinktūru. Tinktūru dod pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Uzlējumam ņem ēdamkaroti ziedu uz glāzi verdoša ūdens (gatavo un lieto kā iepriekšējās receptēs).

* Neslikts efekts ir arī 20 dienu ilgai ķirbju putrai vakariņās. Putras pagatavošanai glāzi prosas vāra 2 litros ūdens, līdz putra pilnībā savārās. Tad pievieno 200 g svaiga sarīvēta ķirbja un turpina vārīt vēl 20 minūtes. Ēdienam var pievienot nedaudz sāls un tējkaroti augu eļļas.

Jāpiebilst, ka uzlējumus vai jebkuru citu tēju ārstēšanās laikā labāk saldināt ar medu, ne ar cukuru.

Pievienot komentāru