Kas jāzina par plakano pēdu un vingrojumiem profilaksei

Foto – Pixabay

Pareizi iet pa dzīvi nozīmē pasargāt savas kājas no plakanās pēdas veidošanās. Mūsdienās cilvēks vidēji izdara desmit tūkstošu soļu dienā. Vēl lielāka fiziskā slodze ir tikai sirdij. Pievienojiet šai kolosālajai slodzei darba specifiku, neērtos apavus, savu lieko svaru un iegūsiet virkni nepatīkamu pārsteigumu, viens no kuriem var izrādīties plakanā pēda – neattīstīta pēdas velve.

Atsperes bez rezerves daļām
Plakanās pēdas gadījumā kājas apakša kļūst it kā biezāka, un pēda zaudē savu atsperīgumu staigājot. Rezultātā – sāpes un liels nogurums. Pamēģiniet atcerēties anatomiju: pēdā visas tās daļas savstarpēji ir saistītas ar saitēm un muskuļiem. Saites ir savdabīgas savienojošas audu lentes, kas savelk kauliņus, piešķirot pēdai tai raksturīgo izliekumu. Šos anatomiskos veidojumus baro neskaitāmi asinsvadi un nervi.

Lai cilvēks varētu normāli staigāt, visām daļām jābūt kustīgām attiecībā citai pret citu. Vesels cilvēks iet vieglā un raitā solī. Pateicoties muskuļiem, kas klāj pēdas apakšējo virsmu un velvi, viņš liek pēdu uz papēža un plūstoši pārveļas uz pirkstgaliem. Ja kāds posms šajā mehānismā atslābst, deformējas visa pēda. Ja plakano pēdu neārstē, nākotnē tai var pievienoties jostasvietas diska trūce, radikulīts un osteohondroze.

Pirksti vēdeklī
Plakanās pēdas gadījumā pēda pastiepjas nedaudz garāka, un cilvēks spiests pirkt vienu vai pat divus izmērus lielākus apavus. Nereti pie pirkstu pamatnes kāja kļūst īpaši plata, parādās tulznas, bet uz īkšķa izaug bumbulis, tāpēc nopirkt piemērotus apavus ir ļoti grūti, jo tie visi ir par šauriem. Parasti traucējumi rodas abos pēdu izliekumos (gareniskajā un šķērseniskajā) vienlaikus – pēda kļūst garāka, bet pirksti izplešas vēdeklī.

Lai lasītu raksta turpinājujmu, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru