Kā noteikt, kura vitamīna pietrūkst?

Pavasaris sagaidīts, un pienācis laiks sākt papildināt ziemas mēnešos paplicinātos vitamīnu krājumus organismā. Ar retiem izņēmumiem to maz palicis arī pērnajos dārzeņos un augļos, bet līdz jaunajai ražai vēl kāds brīdis jāpagaida. Tāpēc kāds tur brīnums, ja iestājusies hipovitaminoze.

Kā tai pretoties, un kā pateikt, kura vitamīna visvairāk pietrūkst?

Par tā vai cita vitamīna trūkumu var spriest pēc cilvēka ārējā izskata un dažādiem simptomiem. Nespēks, reiboņi, pastiprināts nogurums, biežas saaukstēšanās ir droša C vitamīna (askorbīnskābes) trūkuma pazīme. Sausa āda, nespodri mati, trausli nagi liecina, ka izsīkuši A vitamīna (retinola) krājumi.

Miega traucējumi, pastiprināta uzbudinātība, ēstgribas zudums norāda, ka trūkst B6 vitamīna (piridoksīna), bet muskuļu vājums, aizdusa un sirdsklauves ir B1 vitamīna (tiamīna) deficīta pazīmes.

Riska grupā, protams, ir bērni un gados veci cilvēki: pirmajiem imunitāte vēl nav nostabilizējusies, bet otrajiem – jau pavājinājusies.

Diez cik salda dzīve šajā laikā nav arī tiem, kas sirgst ar hroniskām kaitēm: hipertoniju, kuņģa čūlu, reimatismu, cukura diabētu, bronhiālo astmu, jo diezgan jūtamās klimata svārstības pirmām kārtām skar organisma visvājāko vietu. Kas darāms, lai palielinātu izsīkušos organisma aizsargspēkus?

Pirmām kārtām jārūpējas, lai ēdienkartē būtu pietiekami daudz vitamīnus saturošu produktu. Patlaban tās ir ne tikai pērnās dzērvenes, brūklenes, skābētie kāposti vai siltzemju augļi.

Tie ir arī jaunie zaļumi, turklāt ne tikai siltumnīcā vai puķupodā uz palodzes audzētie, bet arī dabā rodamie – maigās nātru un pieneņu lapiņas, skābenes. Bet, ja vitamīnu trūkums ir izteikts, talkā var ņemt polivitamīnu kompleksus – to izvēle ir ļoti plaša.

Pievienot komentāru