Ikmēneša migrēna. Nepatīkama, bet ārstējama kaite

Menstruālā migrēna ir galvassāpju lēkmes, kas parasti rodas vai nu menstruācijas laikā, vai arī 3–4 dienas pirms vai pēc tās. Ir divi šīs migrēnas veidi: patiesā un atkarīgā. Nereti sievietēm, kas cieš no menstruālās migrēnas, tiek atklātas arī dažādas alerģijas, šķidruma aizkavēšanās organismā un pavājināta imunitāte.

Patiesā menstruālā migrēna ir saistīta ar ikmēneša hormonālā cikla izmaiņām organismā. Parasti tā parādās divas dienas pirms vai trīs dienas pēc asiņošanas.

Menstruāli atkarīgā migrēna mēdz būt aptuveni 40% sieviešu, kas ar migrēnu sirgst arī pārējā laikā. Lai uzvarētu menstruālo migrēnu, nepieciešams pārskatīt ierasto dzīvesritmu:

* jāievieš regulārs uztura režīms: jāēd nedaudz, strikti noteiktā laikā, ievērojot 3–4 stundu intervālu;

* jāievēro strikta diēta. No ēdienkartes jāsvītro produkti, kas satur tiramīnu (siers, šokolāde, kakao, rieksti, citrusaugļi, pākšaugi, tomāti, selerijas, spināti, aknas, tuncis), pārtikas piedevas (nātrija glutamāts, nitrīti), kā
arī sarkano un sauso baltvīnu, šampanieti un alu. Bet vasarā jādzer svaiga zemeņu sula;

* jāatsakās no pasīva dzīvesveida. No darba brīvais laiks jāpavada aktīvi, arī sportojot;

* pirms gulētiešanas jāizpilda vingrojumi galvai un kaklam. Elpošanas ritmā galvu noliec uz priekšu un atpakaļ (izelpojot galva jānoliec, ieelpojot jāatgriež sākumā stāvoklī).

Vai cits vingrojums: galvu noliec pa labi un kreisi, cenšoties ar ausi pieskarties plecam (pleci nav jāpaceļ, tie jātur taisni). Elpošana tikpat ritmiska kā iepriekšējā vingrojumā.

Maksimāli atslābinot kakla muskuļus, var izdarīt sešas apļveida kustības ar galvu pulksteņa rādītāja un tikpat – pretējā virzienā. Visbeidzot trīsreiz dienā vairākas reizes pēc kārtas ieelpā jāaiztur elpa, jāsasprindzina visi sejas un kakla muskuļi, pēc tam, izdarot izelpu, jāatslābinās;

* no rīta un dienā pirms ēšanas ļoti vēlama ausu pašmasāža. Saņemot ausu ļipiņas ar īkšķi un rādītājpirkstu, 3 minūtes enerģiski tās jāberzē, bet pēc tam vairākas reizes spēcīgi jāpavelk uz leju un jāatlaiž;

* jāizvairās no garīgas, emocionālas un fiziskas pārpūles;

* lai panāktu dziļu atslābināšanos un relaksāciju, 2 reizes nedēļā jānodarbojas ar meditāciju vai jāapmeklē masieris;

* katru vakaru 10 minūtes jāmasē galva. Abu roku pirkstus pieliek pierei pie matu līnijas un vieglām vibrējošām kustībām stumda ādu visos iespējamos virzienos, tad vieglām masējošām kustībām virziet pirkstus no pieres līdz pakausim;

* pirms gulētiešanas vēlams izdzert tasīti piparmētru tējas ar medu (tējkaroti žāvētu piparmētru lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes nostādina, izkāš, pieliek tējkaroti liepu medus un piepilina 2 pilienus piparmētru ēteriskās eļļas).

Pievienot komentāru