Kā sev palīdzēt, ja nomoka biežas atraugas

Ilustrācija – Pixabay

Ir cilvēki, kurus ik reizi pēc ēšanas nomoka atraugas. Lai arī par slimību tās nevar nosaukt, sajūtas nav patīkamas.

Atraugas ir gaisa (reizēm arī neliela šķidruma daudzuma) skaļa vai klusa atgrūšana no kuņģa.

Cēloņi var būt dažādi: nervoziem cilvēkiem tā var būt aerofāgija (pastiprināta gaisa rīšana), atraugas var izraisīt arī gāzētie dzērieni, barības sastrēgums, rūgšanas process kuņģī.

Veseliem cilvēkiem atraugas mēdz būt epizodiski, bet, ja tās atkārtojas bieži, tas var liecināt, ka nav īsti kārtībā kuņģa-zarnu trakts, aknas, žultspūslis, apendikss. Ja atraugai ir vecu olu smaka un to pavada sāpes aiz krūškaula, tas nozīmē, ka kuņģī sākušies pūšanas un rūgšanas procesi.

Lai atbrīvotos no atraugām, viens no veidiem ir pareizs uzturs. Pati ieteicamākā ir augļu un sakņu diēta. Atraugas mazina arī kartupeļu sula un svaigi pipari, par kuriem savulaik jau rakstījis Avicenna.

Savukārt Moldovā pret atraugām izplatīts tautas līdzeklis ir anīss: 30 g anīsa augļu saberž pulverī, aplej ar 300 ml ūdens, vāra, līdz 100 ml ūdens novārās, tad atdzesē un dzer pirms pusdienām kā tēju.

Skābas atraugas nomierina cepts koriandrs, bet novērš – cidonijas.

Labs līdzeklis pret atraugām ar nepatīkamu smaku ir piparmētru lapu uzlējums: 2 ēdamkarotes drogas ieber termosā, aplej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina un dzer pa malkam dienas laikā.

Vācu tautas medicīna iesaka baltās akācijas jauno zariņu mizas izvilkumu spirtā vai degvīnā (gatavo attiecībā 1:10).

Pret skābām atraugām to lieto 2 reizes dienā pa 15 pilieniem, atšķaidītus ūdenī.

Aptiekā var iegādāties mandarīnu ēterisko eļļu un lietot 2 reizes dienā pa 2–3 pilieniem kopā ar tējkaroti medus vai zāļu tēju. Vēl no eļļām pret šo nelaimi palīdz krustnagliņu eļļa: 4–6 pilienus uzpilina cukurgraudiņam un lieto 1–2 reizes dienā.

Visbeidzot, ja katru dienu pēc ēšanas izdzer glāzi kazas piena (2–3 glāzes dienā), aptuveni pēc 3 mēnešiem pazudīs pat visnoturīgākās atraugas.

Pievienot komentāru