Kā iedarbojas katra aromterapijas eļļa? Populārāko eļļu īpašības

Foto – Pixabay

Lai mājas apstākļos nodarbotos ar aromātterapiju, nepieciešams speciāls kvēpināmais trauks. Vienkāršotā variantā tas ir keramikas trauciņš, kurā ielej ūdeni, iepilina dažus pilienus ēteriskās eļļas un kuru no apakšas silda sveces liesmiņa. Ūdenim sasilstot, eļļa pamazām izgaro, kas arī dod attiecīgo terapeitisko efektu.

Apelsīnu un citronu ēteriskā eļļa. Šīs eļļas ar labiem panākumiem var izmantot ieelpošanai, masāžai un ārstnieciskajām vannām, ja cilvēks sirgst ar asinsvadu spazmām, depresiju, paaugstinātu uzbudinātību, bezmiegu, nepamatotu satraukumu.

Ģerānijas eļļai piemīt pretmikrobu un pretvīrusu iedarbība, tā mazina nervu spriedzi, kupē baiļu lēkmes un dažas ar tām saistītās impotences formas, normalizē menstruāciju ciklu sievietēm.

Lavandas eļļa ir efektīvs baktericīds līdzeklis, tā veicina brūču, apdegumu un ādas iekaisumu sadzīšanu. Eļļa mazina kukaiņu dzēlumu, saules apdegumu sekas, labi palīdz pret pinnēm, ekzēmu, blaugznām, matu izkrišanu, ēdēm (to skaitā maksts pienēdi), kā arī mazina sāpes.

Paegļu eļļu izmanto kā pretmikrobu un pretsēnīšu līdzekli. Šī eļļa arī pazemina asinsspiedienu, regulē vielmaiņas procesus, pozitīvi iedarbojas pret dažādām iekaisumslimībām. Taču to nedrīkst lietot sievietes grūtniecības laikā un bērni, jaunāki par 12 gadiem.

Piparmētru eļļai piemīt uzbudinošas un stimulējošas īpašības, tā ir efektīvs pretsāpju, urīndzenošs un antiseptisks līdzeklis. Eļļa stiprina imūnsistēmu un paaugstina potenci vīriešiem.

Arī rozmarīna eļļa ir ļoti spēcīgs stimulējošs, antiseptisks un pretsāpju līdzeklis, turklāt – absolūti netoksisks. Lieto pārpūles, vecuma nespēka, atmiņas pasliktināšanās gadījumos, kā arī pret neirozēm un kā pretsāpju līdzekli.

Ārstniecības kumelīšu eļļa ir teicams antiseptiķis. Galvenokārt to lieto pret ādas infekcijām kā pretiekaisuma un nomierinošu līdzekli.

Priežu eļļa palīdz pret elpceļu infekcijas slimībām, paaugstina organisma aizsargspējas, stimulē prāta darbību.

Timiāna eļļa palielina organisma pretošanās spējas dažādu veidu infekcijām, veicina brūču sadzīšanu, nomierinoši iedarbojas bezmiega gadījumā, mazina matu izkrišanu, palīdz pret dažām ādas slimībām. Turklāt tā paaugstina asinsspiedienu hipotonijas gadījumā un veicina sirdsdarbību.

Izmantojot visas šīs eļļas, mājas apstākļos var gatavot dažādus maisījumus un ārstēt izplatītākās slimības, neizmantojot stipras iedarbības un dārgus sintētiskos preparātus.

Kaut gan vienmēr jāpatur prātā, ka arī ēteriskās eļļas ir spēcīgas iedarbības līdzekļi, kas raida informatīvus signālus organismam ne tikai ar gaistošo aromātu caur ožas receptoriem, bet arī caur ādu, sevišķi bioloģiski aktīvajos punktos, kuru ļoti daudz ir plaukstās un pēdās.

Eļļas ir spējīgas izraisīt alerģiskas reakcijas, piemēram, nātreni un siena drudzi. Pie potenciāliem alergēniem pieder mandarīna, apelsīna, kanēļa un citrona aromāts.

Raudenes, rozmarīna un ķimeņu smarža reizēm var izraisīt kairinājumu, bet baziliks spējīgs izprovocēt sirdsdarbības traucējumus. Tāpēc nekādā gadījumā nedrīkst palielināt devas.

Cilvēkiem, kam ir nosliece uz alerģiju, kā arī sievietēm grūtniecības periodā un bērniem, kas slimo ar epilepsiju, vispirms jāpārliecinās, kā organisms reaģē uz izvēlēto aromātu vai ēterisko eļļu. Taču jebkurā gadījumā absolūti visiem pirmo iepazīšanos ar aromātterapiju vajadzētu sākt tikai ar vienu pilienu.

* Nogurums ātri pazudīs, ja trauciņā iepilina 2–4 pilienus ģerānijas vai citronu eļļas.

* Spēku atjaunošanai un muskuļu sasprindzinājuma noņemšanai ieteicama vanna ar sāli, kas piesātināta ar majorāna, ciedru vai citronu eļļu.

* Regulāras aromātu terapijas procedūras, izmantojot citronliānas vai leizejas eļļu, uzlabo atmiņu un loģisko domāšanu.

* Pret sliktu garastāvokli un paaugstinātu jutību pret laika apstākļiem no rīta un vakarā ieteicams matus ķemmēt, izmantojot vīraka ēterisko eļļu.

Pievienot komentāru