Buljons locītavām, kartupeļi – sirdij. Kā ārstē dažādi ēdieni?

Lēcu virums
* Lēcas pieder pākšaugiem, un tajās ir daudz vērtīgu, viegli asimilējamu vielu. Ieteicamāk izmantot sarkanās lēcas. Tās ātri savārās un pārvēršas gandrīz vai biezenī. Glāzi lēcu nomazgā, aplej ar ūdeni un liek uz uguns. Kamēr ūdens uzvārās, burkānus un topinambūru notīra un sagriež nelielos kubiciņos. Sasmalcinātos dārzeņus liek verdošā ūdenī, pievieno garšaugus un vāra līdz gatavībai. Ēdot pieliek krējumu.

Vienīgi cilvēkiem, kas sirgst ar podagru, lēcu zupu ēst nav ieteicams.

Gabaliņš speķa
* Gabaliņš nesālīta speķa mazina sāpes kuņģa čūlas gadījumā.

Ja pāris gabaliņu speķa apēd tukšā dūšā, ātri var sasniegt sāta sajūtu, kas savukārt neļaus pārēsties. Speķī ir arī vielas, kas tiek uzskatītas kā profilaktiskas pret vēzi.

Biezzupa imunitātei
* Sagriež gabaliņos bietes, puravus, kartupeļus, 0,5 kg ķirbja un novāra, līdz tie mīksti. Tad dārzeņus saspaida ar stampiņu vai sakuļ blenderī, pievieno saldo krējumu, pētersīļu zaļumus un nedaudz uz smalkās rīves sarīvēta ingvera, kas biezzupai piešķirs citrona aromātu un nedaudz asumiņa.

Līdaka pret galvassāpēm
* Reti kurš zina, ka līdaka, piemēram, spēj uzveikt galvassāpes. No līdakas var izvārīt gardu zupu, to var izsautēt nelielā daudzumā ūdens, kam pievienots vīna vai ābolu etiķis. Uz 1/3 glāzes ņem ēdamkaroti etiķa. Zivi uz uguns sautē aptuveni 20 minūtes. Garšai var pievienot lauru lapas, baltos piparus un žāvētas skābenes kā piedevas.

Dzērvenes
* Gan svaigā veidā, gan saberztas ar cukuru dzērvenes ne tikai dod organismam C vitamīnu, bet arī uzlabo gremošanu un sniedz atbalstu sirdsdarbībai, rosina prāta aktivitāti un asina domāšanu. Cilvēkiem, kam slimas nieres, ļoti veselīgi ir jebkuri bezalkoholiskie dzērveņu dzērieni.

Ja nav alerģijas, ogas un dzērienus var saldināt ar medu – labums būs divkāršs.

Pievienot komentāru