Pavasara un vasaras diēta: vienkārša un garšīga


Vasara ir dāsna – sāc tai gatavoties! Tās izlolotie dārzeņi, augļi un ogas mūsu pusdienu galdā nonāk tieši no dobes. Šajā laikā vitamīnu un citu vērtīgo vielu tajos ir visvairāk, tāpēc katra ēdienreize no vienkāršas maltītes var pārtapt par visīstāko atveseļošanās seansu.

Vasaras diēta ir vienkārša, neapgrūtinoša un ļoti garšīga. Taču, lai tā sniegtu maksimālu labumu, jāievēro daži vienkārši nosacījumi.

* Uz visu vasaras periodu par ēdienu pamatu jākļūst svaigiem, termiski neapstrādātiem dārzeņiem un zaļumiem.

* Jebkura maltīte jāsāk ar lielu bļodu dārzeņu salātu – tajos esošās šķiedrvielas gluži kā ar slotu iztīrīs kuņģa-zarnu traktu, nepieļaujot disbakteriozes attīstību.

* Salātus nedrīkst gatavot rezervei – uzglabāšanas laikā sasmalcinātie dārzeņi ātri oksidējas un zaudē vitamīnus. Tāpēc pēc pagatavošanas tie tūlīt pat liekami galdā. Salātiem var pievienot liesu krējumu vai arī tos apslacīt ar augu eļļas (vēlams olīvu) un citrona sulas maisījumu.

* Zupai ieteicams izmantot dārzeņu buljonu, turklāt dārzeņi jāvāra ne ilgāk par 4–5 minūtēm.

* Kartupeļus, gaļu un zivis labāk ēst vārītus, cepeškrāsnī sutinātus vai sautētus, putras – vārīt no pilngraudiem, bet vilinošās baltmaizes vietā ēst kliju vai graudu maizi.

* No dzīvnieku taukiem, konserviem, ātrajām uzkodām, sālījumiem, kūpinājumiem un marinējumiem jāatsakās – pretējā gadījumā rezultātu no diētas nebūs.

* Iespējami mazāk jālieto vārāmais sāls. Tā vietā var izmantot sojas mērci vai sasmalcinātus jūraskāpostus.

* Dzert var no svaigiem augļiem un ogām vārītus kompotus, mājas limonādi, zāļu tējas, minerālūdeni un parasto dzeramo ūdeni.

* Jāgādā, lai katras maltītes galds būtu iespējami daudzveidīgāks.

* Galvenokārt jāizvēlas tie dārzeņi un zaļumi, kas ir īpaši atbilstīgi jūsu kaitēm.

Pievienot komentāru