Liekā svara cēloņi. Ne vienmēr vainīgs trekns ēdiens!

Tradicionāli par galveno liekā svarā rašanās cēloni pieņemts uzskatīt pārmērīgu aizraušanos ar trekniem ēdieniem. Patiesībā gluži tā nav. Veselību un arī augumu bojā izjaukts hormonu līdzsvars, nepietiekams uzņemto olbaltumu daudzums, hipodinamija.

Hormoni
Enerģijas maiņas procesu aktivitāte organismā ir tieši atkarīga no dažu hormonu līmeņa. Pie “labajiem” hormoniem pieder vairogdziedzera sintezētie, testosterons, kā arī augšanas hormons, kas visi veicina paātrinātu tauku nogulsnējumu sašķelšanos. Pie “sliktajiem” hormoniem, kuru pārāk liels daudzums bremzē tauku šķelšanos, pieder insulīns (lieko cukuru transformē taukos) un tā dēvētais stresa hormons kortizols.

Tauki
Arī tauki tiek iedalīti pozitīvajos un negatīvajos. Tauku nogulsnēšanos organismā, īpaši vēdera apvidū, galvenokārt veicina dzīvnieku izcelsmes tauki. Toties augu valsts taukvielas (olīvu, sojas eļļa u.c.) uzlabo vielmaiņas procesus, ja tās nepārsniedz enerģijas maiņai nepieciešamo daudzumu.

Ogļhidrāti
Visizplatītākais ogļhidrātu avots ir cukurs, putraimi, miltu izstrādājumi, kā arī augļi un dārzeņi. Ogļhidrāti paaugstina cukura līmeni asinīs, kura uzsūkšanās procesam organisma audiem nepieciešams aizkuņģa dziedzera izstrādātais hormons – insulīns. Liekā svara gadījumā šūnas zaudē jutību pret insulīnu, tas uzkrājas asinīs un bremzē tauku šķelšanos.

Olbaltumi
Visi olbaltumi sastāv no aminoskābēm, no kurām astoņas ir neaizvietojamas, jo tiek sintezētas organismā no citām vielām. To avots ir olbaltumvielas saturošs uzturs. No olbaltumiem sastāv hormoni. Pozitīvs olbaltumu līdzsvars organismā ir iespējams tikai tad, ja tas pietiekamā daudzumā tiek uzņemts ēdot.

Pilnvērtīgāki ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumi (tos satur zivis, gaļa, putnu gaļa, olas, piens un piena produkti). Priekšroka, protams, dodama liesajiem olbaltumiem, ko, piemēram, satur liess biezpiens, zivis, putnu krūtiņa, graudaugu un pākšaugu kultūras.

Pievienot komentāru