Diēta pēc ginekoloģiskas operācijas. Ļoti svarīgi ēst pareizi!

Pirmās dienas
Pirmām kārtām ēdienkartē jāiekļauj gaļa. Pirmkārt, tas ir olbaltumu avots, kas nepieciešams brūces sadziedēšanai.

Otrkārt, gaļa satur dzelzi, ko organisms izmanto sarkano asinsķermenīšu atjaunošanai. Pirmajās dienās vēlamāk gatavot gaļas suflē – tas vienlaikus būs gan barojošs, gan saudzējošs zarnu traktam. Šajā periodā var ēst vistas buljonu, gaļas un zivs zupas (ar ne pārāk stipru buljonu), irdenas putras, vārītus dārzeņus.

Pēc divām nedēļām
Pamazām ikdienas ēdienkartē var iekļaut svaigus dārzeņus un augļus. Kategoriski jāatsakās no gļotainām zupām, ķīseļiem, šokolādes, stipras tējas, kafijas, kakao, biezpiena, granātāboliem un balto miltu produktiem. Tas svarīgi vēdera izejai, jo pat minimāla sasprindzināšanās ir bīstama dzīstošajām brūcēm. Turklāt šādā situācijā vēdera dobumā paaugstinās spiediens, kas var kaitēt iekšējām šuvēm.

Tālākā diēta
Angļu zinātnieku pētījumu rezultāti liecina, ka sievietes vidējos gados, kurām izoperēta dzemde, automātiski iekļūst vairāku slimību riska grupās. Pirmām kārtām tā ir ateroskleroze, kas sāk visai strauji attīstīties. Tāpēc šīs kaites profilaksei jāpievēršas drīz pēc operācijas, precīzāk – pēc dažiem mēnešiem, kad organisms būs atjaunojies un nostiprinājies. Un arī te pirmām kārtām jāievēro speciāla diēta.

Galvenokārt tā attiecas uz dzīvnieku izcelsmes taukiem, kurus nākas stipri vien ierobežot, bet vēl labāk pilnībā atteikties no treknas gaļas, trekna siera, krējuma, kā arī vistu olām un sviesta. Toties ieteicams regulāri ēst zivis. Parasti šādas rekomendācijas tiek dotas sirdsslimniekiem, taču pēdējā laikā šo diētu iesaka arī sievietēm, kas pārcietušas dzemdes izoperēšanu.

Laparoskopiskās operācijas
Jaunām sievietēm, kas plāno bērnus, ja vien iespējams, ārsti cenšas izmantot saudzējošās laparoskopiskās operācijas. Tā tiek operētas cistas, miomas, veikta olnīcu rezekcija. Taču arī pēc šādas iejaukšanās nepieciešams ievērot atbilstīgu diētu. Organisma atjaunošanās periods nav ilgs – parasti jau pēc nedēļas paciente var doties mājās.

Pirmās dienas
Arī šajā situācijā jau pirmajās pēcoperācijas dienās ēdienkartē jāiekļauj gaļas suflē, kuru pēc dažām dienām var nomainīt pret nelielu vārītas gaļas gabaliņu. Jāēd liesas zupas, vārīti zaļie dārzeņi (brokoļi, jaunās pupiņas). Divas nedēļas pēc operācijas ieteicams absolūti nelietot sāli, lai nepieļautu šķidruma uzkrāšanos organismā un tūskas veidošanos.

Divus mēnešus uzturā nedrīkst iekļaut neko asu un pikantu – ne pilīti etiķa, ne sinepes, ne mārrutkus… Aizliegums attiecas arī uz jebkuriem marinējumiem un asiem ēdieniem.

Mērenam jābūt šķidruma lietošanas režīmam – pirmajās pāris nedēļās drīkst izdzert ne vairāk kā 1,2 litrus šķidruma, bet pēc tam vienu mēnesi – ne vairāk kā 1,5 litrus ūdens diennaktī.

Gaļas suflē
Liellopa vai vistas maltajai gaļai pievieno nedaudz piena un olas baltumu. Masu rūpīgi sakuļ (var mikserī), pievieno pavisam nedaudz sāls, izveido nelielas kotletes un izsautē tvaikos.

Pievienot komentāru