Latvijā katrs trešais skolēns cieš no emocionālās vai fiziskās vardarbības

”Mūsu mērķis, izveidojot sociālo kustību #Neklusē, ir ne tikai aizsākt plašāku diskusiju publiskajā telpā par mobingu, bet arī piedāvāt konkrētu un mūsdienīgu risinājumu – mobilo lietotni, kas ļautu skolēniem saņemt nepieciešamo palīdzību, bez bažām tikt nosodītam. Šobrīd paredzēts, ka lietotne būs pieejama līdz ar jaunā mācību gada sākumu,” stāsta Marika Andžāne.

Pusaudžu resursu centra vadītājs un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atkarību profilakses speciālists Nils Sakss Konstantinovs uzsver: “Mobings bieži norisinās ne tikai klasē, bet arī internetā un ārpus skolas – tādēļ skolotāji ne vienmēr varēs to laikus pamanīt. Taču pārmaiņas savā bērnā visātrāk būs redzamas vecākiem. Ja bērns mājās kļuvis noslēgts, nerunīgs, izrāda pēkšņu nevēlēšanos iet uz skolu, palicis raudulīgs vai tieši pretēji – agresīvs, tās varētu būt pazīmes, ka radušās nopietnas grūtības. Labākais, ko tādā gadījumā iespējams darīt – iedrošināt savu bērnu vai pusaudzi runāt. Aplieciniet, ka jebkurai situācijai varēs atrast izeju, ka jūs viņu nesodīsiet, ka visi lēmumi tiks pieņemti un izrunāti kopā ar viņu. Tāpat laba doma ir pārliecināties, ka pusaudzim ir pieejami kontakti un interneta adreses, kur konfidenciāli vērsties pēc atbalsta, ja tāds izrādīsies nepieciešams.”

Pirmā #Neklusē diskusija notiks sarunu festivālā “Lampa”

Lai aktualizētu mobinga problēmu Latvijā, jau šonedēļ sarunu festivālā “Lampa” notiks pirmā diskusija par šo tēmu, kurā piedalīsies – Pusaudžu resursu centra vadītājs un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atkarību profilakses speciālists Nils Sakss Konstantinovs, kas stāstīs par savu pieredzi ar bērniem un jauniešiem, kas cieš no mobinga, kā to atpazīt un kādas ir tā sekas, sociālās kustības #Neklusē līdzdibinātāja Marika Andžāne, kas dalīsies ar pētījuma rezultātiem, RīgaTV24 ētera personība Lelde Ceriņa, kas runās par savu pieredzi un skolas laikā piedzīvoto apsmiešanu, kā arī radio pieci.lv ētera personība Linda Samsonova, kas stāstīs par to, kāpēc skolas laikā pati apsmējusi citus skolēnus.

Par kustību “Neklusē”

Kustība #Neklusē ir sociālais projekts, kura mērķis ir:

• samazināt mobinga jeb emocionālās un fiziskās vardarbības līmeni Latvijā;

• palīdzēt skolēniem neklusēt un ziņot par pāridarījumu, saņemt palīdzību caur mobilo lietotni no sociālā pedagoga, uzticības tālruņa vai policijas.

• izglītot skolēnus, vecākus un skolotājus, rīkojot apmācības skolās un apzinātības kampaņu sociālajos tīklos un medijos.

Biedrības līdzautores Marika Andžāne, Laura Noor un Julia Kurganovich tic, ka, iesaistoties visiem kopā, varam radīt laimīgāku dzīvi bērniem Latvijā.

#Neklusē projekts tiek īstenots sadarbībā ar:

Veselības Ministriju, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni, Valsts policiju, Pusaudžu resursu centru, organizāciju Global Shapers Riga Hub, atgriezeniskās saites platformu Edurio, programmatūru izstrādes uzņēmumu MAKIT, elektronisko skolvadības sistēmu E-klase, komunikācijas aģentūru Fox Consulting, valdības attiecību uzņēmumu VA government, radošo aģentūru Grizzly Riga, advokātu biroju SORAINEN, izglītības uzņēmumu Lielvārds, portālu mammamuntetiem.lv, Poligrāfijas aģentūru, sociālo fondu Otzi.

Plašāk par projektu sociālajos tīklos: facebook, instagram, youtube

Pievienot komentāru