Atpūties prātīgi: ko vasarā atcerēties cilvēkam ar cukura diabētu

Maija vidū veiktā socioloģiskā aptauja* apliecina – 58% cilvēku gada siltajā sezonā savu brīvo laiku pavada, nodarbojoties ar dažādām fiziskajām aktivitātēm. Taču cilvēkiem ar cukura diabētu, piekopjot aktīvu dzīvesveidu un it īpaši vasarā, nākas atcerēties pāris noteikumus.

Regulāri pārbaudi savu cukura līmeni

Jau sen zināms tas, ka sportojot jāseko līdzi savam cukura līmenim, kā arī jānodrošinās ar glikozes tabletēm vai kādu no lēno ogļhidrātu avotiem, piemēram, maizi vai pilngraudu sausiņiem. Šīs lietas noderēs tad, ja sportojot iestāsies hipoglikēmija. Turklāt karstā laikā paplašinās asinsvadi, kas var ietekmēt insulīna uzsūkšanos un kļūt par vēl vienu hipoglikēmijas iemeslu. Tāpēc vasarā vērts cukura līmeni asinīs pārbaudīt biežāk nekā parasti un pielāgot gan ievadīto insulīna devu, gan arī savu uzturu. Ja laiks tiek pavadīts aktīvi, cukura līmenis jāmēra gan pirms, gan pēc, gan fiziskās aktivitātes laikā.

Dzer daudz ūdeni

Karstā laikā ikvienam jādzer daudz šķidruma. It īpaši, ja laiks pavadīts fiziskās aktivitātēs, ūdens jādzer vēl vairāk nekā parasti. Svīstot ķermenis atūdeņojas daudz ātrāk, tāpēc var rasties cukura līmeņa svārstības. Līdz ar to cilvēkiem ar cukura diabētu var paaugstināties cukura līmenis asinīs, kas savukārt var novest pie hiperglikēmijas.

Turklāt cukura līmeņa paaugstināšanos var izraisīt arī citi faktori, piemēram, saules apdegums. Apdegumi var kairināt organismu, kā rezultātā paaugstinās cukura līmenis asinīs. Tas nozīmē tikai to, ka pirms došanās ārpus mājas vai, aizvadot pēcpusdienu, atpūšoties vasaras saulē, obligāti jāparūpējas par to, lai gan acis, gan āda būtu pasargāta no ultravioletā starojuma.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru