Kartupelis novērš plakstiņu pietūkumu. Bet kad jāvēršas pie ārsta?

Kad vizīte pie ārsta neizbēgama
Stipri uztūkušas acis nereti signalizē par daudz nopietnākām problēmām. Maisiņi zem acīm var parādīties hipertonijas sākumstadijā, tāpēc ārsta terapeita apmeklējums ir vairāk nekā vajadzīgs, jo agrīnā stadijā šo slimību samērā viegli var izārstēt ar atbilstīgi piemeklētiem medikamentiem. Vēlāk to izdarīt būs daudzkārt grūtāk.

Taču paralēli šo un to katrs var izdarīt arī pats.

* Jālieto mazāk šķidruma (var atļauties ne vairāk kā 1,5–2 litrus dienā). Jādzer maziem malkiem ik pēc 10–15 minūtēm, bet pēdējo glāzi drīkst izdzert ne vēlāk kā pulksten 18.

* Uzturā jālieto iespējami mazāk sāls.

* No ēdienkartes jāsvītro marinējumi, kūpinājumi un asi ēdieni.

Toties produkti, kuros ir daudz kālija – cepeškrāsnī ar visu mizu cepti kartupeļi, kabači, ķirbji, baklažāni, kāposti, zaļumi, žāvēti augļi (sevišķi žāvētās aprikozes) – būs pašā laikā.

Ja uztūkst ne tikai plakstiņi, bet arī rokas un kājas, ejot uznāk aizdusa, lūpas un pirkstu galiņi kļūst zilgani – tas viss nepārprotami norāda, ka jāapmeklē kardiologs, jo šie simptomi liecina par sirds muskuļa darbības pasliktināšanos.

Jāsamazina fiziskās slodzes, nedrīkst nest lielus smagumus, jāatturas no spēka vingrojumiem.

Sniegt atbalstu sirdij un noņemt uztūkumu plakstiņiem palīdz fitoterapija.

* Līdzīgās daļās sajauc māteru un vilkābeles tinktūru un lieto pa 30–40 pilieniem 2–3 reizes dienā, atšķaidītus 3 ēdamkarotēs ūdens.

* Sajauc līdzīgās daļās jaunās bērza lapiņas, žāvētas paegļa ogas un pieneņu saknes. 2 ēdamkarotes maisījuma aplej ar puslitru verdoša ūdens, 5–7 minūtes karsē uz lēnas uguns, stundu nostādina, tad izkāš un dzer pa 1/4 glāzes 3–4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Bet pavasarī, gatavojot salātus, zupas un sakņu biezeņus, ēdienam vēlams pievienot maigos burkānu lakstus un gārsas lapiņas.

Ja pietūkst augšējie plakstiņi – ir iemesls doties vizītē pie urologa, jo šāds uztūkums var liecināt par kādu nieru kaiti. Tiesa, reizēm pilnīgi pietiek samazināt slodzi nierēm un dzert mazāk šķidruma (1–1,5 litrus dienā), lai uztūkums nozustu.

Gadījumā, kad uztūkušajiem plakstiņiem piebiedrojas bradikardija (palēnināts pulss), nagi kļūst trausli, bet mati sāk izkrist – steigšus jāver endokrinologa kabineta durvis: visas šīs pazīmes norāda, ka kaut kas nav kārtībā ar vairogdziedzeri.

Ja vainojama alerģija
Nereti plakstiņu uztūkuma vaininiece ir alerģija, kurai var būt dažādi provocētāji: medikamenti, sadzīves ķīmija, kosmētika, pārtikas produkti, dzīvnieki, putekļi, pavasarī un vasarā koku un augu ziedēšana utt. Alergēns ir jāatklāj un jāpadara nekaitīgs iespējami ātrāk, pretējā gadījumā hronisks konjunktivīts ir garantēts.

Pievienot komentāru