Kā pareizi izmērīt asinsspiedienu. 3 jautājumu tests


Atbildiet uz trim vienkāršiem jautājumiem, lai uzzinātu, cik bieži būtu jāmēra asinsspiediens.

* Vai paaugstināts arteriālais spiediens jums konstatēts pirmoreiz?

* Vai lietojat preparātus, kas paredzēti hipertoniskās slimības ārstēšanai?

* Vai esat vecāks par 40 gadiem?

Ja kaut uz vienu no šiem jautājumiem atbilde ir apstiprinoša, asinsspiediens jāmēra regulāri.

Precīzi izmērīt arteriālo spiedienu, no kura lielākoties atkarīga veselība, var arī mājas apstākļos, ja, protams, to dara pareizi.

1. Vēlams, lai telpa būtu silta un klusa.

2. Jāmēra tukšā dūšā vai stundu pēc ēšanas. Divas stundas pirms spiediena mērīšanas nedrīkst smēķēt un dzert tonizējošus dzērienus – izsmēķēta cigarete vai tasīte kafijas var izmainīt (paaugstināt) patiesos spiediena rādījumus par 10 mm dzīvsudraba staba. Savukārt pilns urīnpūslis gādās par papildu 30 mm dzīvsudraba staba.

3. Nevajag asinsspiedienu mērīt tūlīt pēc fiziskām slodzēm. Pat ja slodze bijusi tikai ātrs gājiens, pirms mērīšanas 15–20 minūtes mierīgi jāpasēž vai jāpaguļ.

4. Mērīšanas laikā nevajag runāt vai žestikulēt, jo tādā gadījumā fiksētie rādījumi būs gandrīz par 20 mm dzīvsudraba staba augstāki.

5. Aparāta manšetei jābūt piemērotai rokas apkārtmēram.

6. Mērīšanas laikā ērti jāapsēžas, atbalstot muguru pret krēsla atzveltni, un jāatslābinās. Kājas nedrīkst sakrustot.

7. Roka jāatbrīvo no apģērba (pieļaujams atstāt tikai plāna krekliņa piedurkni) un, atbalstot uz elkoni, brīvi jānoliek uz galda. Turēt roku paceltu bez atbalsta nedrīkst.

8. Manšete jāapliek tā, lai tā cieši apņemtu roku.

9. Pēc 2–3 minūtēm mērījumu atkārto un speciāli iekārtotā burtnīcā ieraksta abu rādījumu vidējo lielumu. Noapaļot šo skaitli drīkst 2 mm dzīvsudraba staba robežās.

10. Pirmo mērījumu izdara abām rokām. Pēc tam asinsspiedienu pārbauda tai rokai, kurai pirmajā mērīšanas reizē bija augstāki skaitļi. Ja abām rokām rādījumi vienādi, turpmāk kontroli veic tā sauktajai nevadošajai rokai (labroči – kreisajai, bet kreiļi – labajai).

Pievienot komentāru