Skatām, kādi ir maija sezonālie produkti

Šķiet, ka daba beidzot ir atmodusies! Arī mēs arvien vairāk laika cenšamies pavadīt tās tuvumā: ieelpojot meža vijolīšu aromātu, klausoties jauno lapu čaukstoņā, mētājot oļus upes krastā, vērojot pavasara zāli, baudot pavasara veltes – sajūtoties par visas košās, dzīvās pasaules daļu.

Pavasaris sniedz neskaitāmās iespējas sinhronizācijai ar dabas bioritmiem, darbojoties ar sportiskām aktivitātēm ārā, strādājot dārzā un dodoties arvien ilgākās un ilgākās pastaigās. No zinātnes skatpunkta, šīs vienkāršās darbības ļauj uzlādēties ar enerģiju un lielisku omu, kā arī dažādot mūsu organisma mikrofloru un tādējādi uzturot pavasarī tik nepieciešamo veselību.

Šoreiz pastāstīsim par organisma vajadzībām pavasara periodā un par to, kā tās apmierināt ar pieejamiem sezonālajiem produktiem.

Pirmā raža

Maijs ir dzinumu, rūgto zāļu un garšaugu sezona. Uzturs, kura pamatā ir pirmā raža, saucama par atveseļojošo, par cik garajā ziemas periodā svaigo zaļumu nav pietiekami, savukārt agrīnajā pavasarī kultūraugu izvēle ir visai vienveidīga, kā dēļ organisms nepieciešamās uzturvielas nesaņem.

Jaunie savvaļas augi – stādi, dzimumi, ziedi, saknes, lapas – ir gan kā pilnvērtīgs uzturs, gan kā lieliska piedeva ierastajiem ēdieniem. Vislielāko vērtību zaļumi sniedz svaigā veidā: salātos, smūtijos, zaļajos kokteiļos. Liec lietā pienenes, skābenes, savvaļas ķiplokus, nātres, āboliņus, kosas dzinumus, rabarberus u.tml. Dažādas savvaļas augu un kultūraugu kombinācijas veido neatkārtojamas garšas nianses, kas nav sastopamas pat visizsmalcinātākajos restorānos.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru