Katram Latvijas kucēnam čipu un savu ES pasi

Latvijas Veterinārārstu biedrību satrauc “Dzīvnieku policijas” un tās atbalstītāju publiski izteiktie nekompetentie apgalvojumi saistībā ar Eiropas Savienības pasēm suņiem. Šajos paziņojumos tiek izplatītas maldinošas ziņas, kurās tiek apšaubīta jēga suņu pasi ņemt kā pirmo kucēna dokumentu. Apgalvojumi, ka vakcinācijas apliecību jebkurā brīdī var nomainīt uz suņa pasi un pārrakstīt (pārnest) tajā veterinārārsta veiktos vakcinācijas un veselības ierakstus, nav patiesi un nodara kaitējumu suņiem.

“Tā ir rupja suņu īpašnieku maldināšana. Nav zināms, vai šos viltus ziņas izplatītājus vada nekompetence un izpratnes trūkums par veterinārmedicīnas tiesisko regulējumu un Eiropas Komisijas pozīciju vienota dokumenta ieviešanas jautājumā dalībvalstīs, vai vēlme turpināt haosu suņu turēšanā”, neizpratnē ir LVB valdes priekšsēdētāja Māra Viduža .

Ja vēlamies ieviest kārtību un veicināt Latvijā atbildību suņu turēšanā, sistēma ir jāsāk sakārtot ar kucēniem un viņu īpašniekiem. Tāpēc, neskatoties uz pašreizējo tiesisko regulējumu, Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina suņu īpašniekus čipēt kucēnu jau trīs mēnešu vecumā un kā pirmo un vienīgo dokumentu pie veterinārārsta prasīt ES pasi.

Eiropas Savienības lolojumdzīvnieka pase ir vienīgais pilnīgais dokuments, kurā ir norādīta visa nepieciešamā informācija par dzīvnieku, tai skaitā, dzīvnieka mikročipa numurs, ievadīšanas vieta, informācija par dzīvnieka īpašnieku, dzīvnieka vakcinācijām un veselības stāvokli. Tāpēc ES pase ir vienīgais dokuments, kas kalpo dzīvnieka kā īpašuma apliecināšanai. Vakcinācijas apliecība ir brīvas formas dokuments, kas ietver tikai informāciju par mājas (istabas) dzīvnieka vakcinēšanu pret trakumsērgu un citām vīrusu un baktēriju izraisītām infekcijas slimībām, bet neapliecina personas īpašuma tiesības uz dzīvnieku. Katram savu suni mīlošam saimniekam tas ir būtisks faktors, kāpēc viņš pieprasa izsniegt pasi, nevis apliecību.

Tiesiskais regulējums ir novecojis, grozījumi normatīvajos aktos nāk lēnāk nekā pēc tiem ir nepieciešamība. Jau kopš 2004.gada Eiropas Savienības dalībvalstis pakāpeniski aizstāj savas vietējās dzīvnieku veselības grāmatiņas ar vienotu dokumentu – Eiropas Savienības lolojumdzīvnieka pasi. To dara, lai izvairītos no dokumentu dublēšanas un kaitējuma nodarīšanas suņa veselībai. Latvijā pasi kā vienīgo dokumentu ir plānots ieviest līdz ar Saeimā iesniegtajiem priekšlikumiem Veterinārmedicīnas likumā. Pārmetumi par mājas (istabas) dzīvnieka jeb lolojumdzīvnieka pases ieviešanu kā vienīgo dokumentu jaundzimušajiem suņiem ir nevietā. Cilvēki, kas pretojas izmaiņām visdrīzāk nezina, kāda ir Eiropas Savienības normatīvo aktu piemērošanas prakse un virziens, kādā Eiropas Komisija strādā, lai ieviestu vienotu dokumentu, izskaužot līdzīga satura dokumentu dublēšanos dalībvalstīs.

Ierakstu pārrakstīšana (pārnešana) no iepriekšējiem dokumentiem uz suņa pasi ir aizliegta. Tāpēc šobrīd katrs suns, kura īpašnieks neplānoti vēlas ar suni šķērsot Latvijas robežu un saņemt pasi, ir pakļauts veselības riskam no pārvakcinēšanas. Vienlaikus saimniekam rodas izdevumi par atkārtotu vakcināciju un cita dokumenta (pases) izrakstīšanu. Dokumentu maiņas gadījumā jāgaida arī 21 diena līdz jaunais dokuments kļūst derīgs.

Uzreiz pieprasot pasi līdz kucēna 4 mēnešu vecumam, šīs problēmas būs novērstas potenciālajā rašanās brīdī.

Kā rāda veterinārārstu pieredze praksē, nepieciešamība īpašniekam šķērsot Latvijas robežu kopā ar dzīvnieku rodas daudz biežāk nekā sākotnēji persona ir prognozējusi brīdī, kad pirmo reizi ar 3 mēnešus veco kucēnu bija vizītē pie veterinārārsta. Suņu saimniekiem, kas jau ir saņēmuši suņu vakcinācijas apliecību, tās nebūs jāmaina, jo šis dokuments būs derīgs visu suņa mūžu.

Ja suņa īpašnieks tomēr ir nolēmis apmainīt veco dokumentu (apliecību) pret ES suņa pasi, tad to jāprasa veterinārārstam izdarīt darīt tajā laikā, kad sunim tiek veikta kārtējā vakcinācija pret trakumsērgu, skaidro LVB priekšsēdētāja.

Pievienot komentāru