Kā bērnam iemācīt ātri un viegli pildīt mājasdarbus?

FOTO: KD Novelties

Katrs vecāks vēlas savam bērnam visu to labāko, piemēram, dot vislabāko izglītību. Tagad inteliģence un zināšanas par mūsdienu tehnoloģijām ir ļoti pieprasītas. Profesijas tiek arvien vairāk mehanizētas un automatizētas. Lai viss izdotos, ir vajadzīgi izglītoti cilvēki. Tāpēc mēs esam noraizējušies par bērnu mācībām, kas ir viņu turpmākās veiksmīgas pieaugušo dzīves pamats. 

Runājot par palīdzību bērnam mājasdarbu veikšanā – mēs to uztveram ļoti nopietni, pat ja daudzi no mums iekšēji piedzīvo lielu stresu. It īpaši, ja bērnam neizdodas mācīties vai nesaprot kādu priekšmetu.

Vienu no pirmajām kļūdām, ko pieļauj vecāki, var saukt par “spoguļa likumu” – tas, ko jūs parādāt ir tas, ko jūs iegūstat. Veidojot saspringtu attieksmi, mēs to pašu attieksmi nododam arī bērnam. Viņš vēl nezināja, kas notiek, bet jau bija saspringts. Un šajā stāvoklī visu izdarīt ir daudz grūtāk.

Ja ģimenē jau ir scenārijs, ka nodarbības ir garas un grūti izpildāmas, vai arī jūs esat vecākais topošajam pirmklasniekam, kurš jau dzirdējis par “grūtajiem mājas darbiem”, varat visu mainīt. Izveidojiet jaunu scenāriju.

Emocionālā noskaņojuma maiņa

Ja tagad mājasdarbu izpildīšana ar bērnu ir murgs, tad vispirms jāstrādā ar situācijas uztveri. Mēs to pārbūvējam no “murga” par “iecienītāko laiku kopā ar mīļoto bērnu”.

Atcerieties, cik labi bija ar jūsu bērnu, kad viņš bija mazs. Tagad viņš ir pieaudzis, bet vēlas arī mīlestību un uzmanību no jums. Un laiks mājasdarbiem ir tikai iespēja parādīt viņam, cik ļoti tu viņu mīli un rūpējies. Mēs pat nepamanām, ka jo vecāki kļūst bērni, jo  retāk mēs viņiem pievēršam pilnu nevis dalītu uzmanību.

Turpmāk, apsēžoties, lai kopā ar bērnu veiktu mājasdarbus, noteikti apskaujieties un noskūpstiet viņu. Pasaki viņam, ka Tev viņš pietrūka šajā dienā, un neaizmirsti pateikt savam bērnam to, cik viņš ir gudrs.

Mēs ietaupām laiku

Ja agrāk nodarbības tika veiktas ilgu laiku, tagad katrai nodarbībai atvēliet ne vairāk kā 15-20 minūtes. Spēlējiet kopā ar bērnu spēli “Cik daudz uzdevumu mums būs laiks paveikt 1 minūtē”. Pēc tam piešķir balvu. Mūsu uzdevums ir padarīt garlaicīgu “mājas darbu” par jautru vakaru ar 30 minūšu ilgu interesantu problēmu risināšanu sprintu.

Bērnam vajadzētu ātri sākt izbaudīt mājasdarbu izpildi. Izvēlieties taustāmu balvu, kuru bērns var iegūt uzreiz pēc mājasdarbu izpildes. Balvu sistēma sākumā palīdz, lai bērns pierastu visu darīt ātri. Nākotnē jūs varat izveidot  uzkrāto punktu sistēmu un kā galveno balvu sniegt braucienu uz kino. Uzkrāto punktu sistēma māca bērnam censties sasniegt rezultātus un novērtēt savu darbu.

Laika uzdevumu piemēri: “Vai bērnam izdosies uzrakstīt pareizo teikumu no vingrinājuma 1 minūtē” vai “Vai bērnam izdosies atrisināt 5 piemērus 1 minūtes laikā”.

 

Nākošajā lapā lasi, cik svarīga ir Tava komunikācija ar bērnu

Pievienot komentāru