Īpaši vīriešiem: lai skūšanās sagādātu tikai patīkamas izjūtas

Skuveklis
Lai ar skūšanos nebūtu problēmu, vajadzīgs kvalitatīvs (nevis lētais, vienreizējai lietošanai domātais) skuveklis un jārūpējas, lai tas vienmēr būtu kārtībā.

Elektriskais skuveklis pēc katras lietošanas reizes jāiztīra un vismaz reizi divos gados jāaiznes uz darbnīcu tehniskai apkopei, lai nedaudz bojātie asmenīši neizraisītu ādas iekaisumu.

Skuveklis pēc lietošanas obligāti jāizjauc, jānoskalo karstā ūdenī un katra detaļa jānosusina sausa. Slaucīt asmenīšus ar audumu nav ieteicams – tie ātri kļūs neasi. Labāk lietot speciālās salvetes. Asmenīši jāmaina ne retāk kā reizi divās nedēļās. Skuvekli ieteicams glabāt futrālī vai uz atsevišķa plauktiņa.

Krēms, losjons vai pūderis?
Ja tiek lietots skuveklis, labāk izmantot mīkstu ūdeni, jo ciets ūdens, kas ir bagāts ar izšķīdinātiem kalcija sāļiem, skūšanās procedūrai neder. Lai cieto ūdeni padarītu mīkstāku, litram ūdens pievieno ēdamkaroti sodas.

No dažādajām sārmainajām ziepēm, kas izraisa ādas lobīšanos un veicina iekaisumu, labāk atteikties un izvēlēties speciālos skūšanās krēmus.

Ja priekšroka tiek dota elektriskajam skuveklim, putu krēmi, protams, nav vajadzīgi. Taču arī pēc elektriskā skuvekļa nereti rodas nepatīkamas sajūtas un ādas iekaisums. Lai no tā izvairītos, pirms skūšanās ādu samitrina ar speciālu losjonu, kam piemīt savelkoša iedarbība (tas iztaisno rugājus un sašaurina poras), vai arī jānopūderē ar skūšanās pūderi, kas sausina epidermu un atvieglo skuvekļa slīdēšanu pa ādu.

Ja gadījies sagriezties
Asiņošanu var apturēt ar alauna akmeni, kas nopērkams aptiekā. Pēc tam brūcīti apstrādā ar alvejas losjonu – pusglāzi sīki sagrieztu lapu ietin audekla salvetē un vispirms uz 10 stundām ievieto ledusskapī, bet pēc tam aplej ar puslitru auksta ūdens, 2–3 stundas nostādina, tad uz lēnas uguns uzkarsē līdz viršanai, atdzesē, izkāš un pievieno ēdamkaroti glicerīna. Losjonu uzglabā ledusskapī.

Ja brūcīte iekaisusi, kompresei var izmantot kliņģerīšu novārījumu – emaljētā traukā ielej puslitru ūdens un liek uz uguns. Kad ūdens sāk vārīties, ieber 2–3 ēdamkarotes sasmalcinātu ziedu, 10 minūtes vāra uz lēnas uguns, tad izkāš. Novārījumu uzglabā ledusskapī ne ilgāk par 5 dienām.

Pēc skūšanās
Seja ir jāmazgā nevis pirms, bet pēc skūšanās. Tā rūpīgi jānoslauka, jo mitrajā vidē baktērijas vairojas daudz ātrāk, līdz ar to ir lielākas iespējas, ka var rasties iekaisums.

Lai āda nekļūtu pārāk sausa un nelobītos, ādas tīrīšanai nevajag izmantot spirtu. Labāk lietot ceļteku uzlējumu, kas vienlaikus mitrina pārāk sausu ādu: 1–2 ēdamkarotes žāvētu sasmalcinātu ceļteku lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina, tad izkāš. Uzglabā ledusskapī 2–3 dienas. Lieto kompresēm pēc skūšanās.

Ja āda pēc skūšanās kņud, nav problēmu atbrīvoties arī no šīs nepatīkamās sajūtas – tējkaroti sasmalcinātu bērza lapu aplej ar 1/4 glāzes verdoša ūdens, 1,5–2 stundas nostādina, pēc tam izkāš. Lieto kā toniku.

Pievienot komentāru