Drošs brauciens sākas ar pareizu vadītāja pozīciju pie stūres

Vasarā, kad tuvāki un tālāki izbraucieni ir ikdiena, der atcerēties, ka arī pareiza vadītāja pozīcija pie stūres ir daļa no droša un komfortabla brauciena. Automašīnas virsbūve, drošības josta kopā ar sēdekli un drošības spilveni ir trīs galvenās pasīvās drošības ierīces, kas aizsargā automašīnas pasažierus, ja negadījums kļūst nenovēršams. Toyota pēcpārdošanas servisa speciālists Lauri Erts stāsta, ko vadītājs var darīt pats, lai braucieni kļūtu vēl drošāki.

Drošības spilvens ir tikai gaisa spilvens

Ja mēs runājam par automašīnas aizsargaprīkojumu, tad papildus drošības jostai pirmā lieta, kas nāk prātā, ir drošības spilvens. Gaisa jeb drošības spilvena uzdevums ir negadījuma laikā ātri piepildīties ar gaisu un pēc tam ļaut gaisam izplūst, mazinot trieciena ietekmi uz cilvēkiem, kas atrodas automašīnā. Gaisa spilvenam ir jāatveras pirms saskares ar cilvēku. Pretējā gadījumā ar autovadītāja galvu, kas virzās uz priekšu ar lielu ātrumu, saskarsies maiss, kurš arī pārvietojas ar lielu ātrumu, tikai pretējā virzienā (kā futbola bumba). Rezultātā uz mūsu ķermeņa daļām iedarbojas daudzkārt lielāks spēks, kā rezultātā rodas nopietnas traumas.

Ir svarīgi atcerēties, ka ne visos gadījumos gaisa spilvens var atvērties. Spilvenu atvēršanu kontrolē augstas precizitātes datorsistēma, kas mazāk par vienu sekundi analizē sadursmes un kustības virzienu, trieciena spēku un citus faktorus. Piemēram, ja vadītājs uz brīdi zaudē kontroli un, braucot pa šoseju, saduras ar barjeras žogu, tad vairumā gadījumu vadītājs var atgūt kontroli pār automašīnu un pats piebremzēt. Ja šādā situācijā atvērtos drošības spilvens, vadītājs pēc tam nevarētu vadīt automašīnu.

Stūre jātur ar abām rokām

Lai gaisa spilvens darbotos pareizi, vadītājam jāizveido vismaz 30 cm platu drošības zonu starp savu ķermeni un stūres ratu. Svarīga ir pozīcija attiecībā pret stūres ratu. Vadītāja pozīciju pie stūres var pielāgot šādi: atrodoties vadītāja sēdeklī, iztaisnojiet rokas un novietojiet tās uz stūres rata augšdaļas ar plaukstu locītavas apakšējo daļu. Jums vajadzētu varēt satvert stūres ratu ar abām rokām tam paredzētajā vietā, un elkoņiem vajadzētu saliekties noteiktā leņķī. Jūs pareizi rīkojaties ar stūres ratu, ja kreisās rokas pozīcija atbilst pulksten desmitiem uz pulksteņa ciparnīcas un labās rokas pozīcija ir uz pulksten diviem. Daudzi stūres rati šajās vietās ir aprīkoti ar īpašām rievām, kas paredzētas īkšķim – tiklīdz īkšķis ir rievā, varat uzskatīt, ka esat pareizi satvēris stūres ratu.

Lai lasītu raksta turpinājumu, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru