Arī cilvēki ar kustību traucējumiem var sportot. Galvenais ir motivācija

Natālija Novikova ir Baltijas ratiņtenisa čempione, māksliniece un sabiedriski aktīva sieviete, kura lielu daļu sava brīvā laika velta tam, lai bērnus ar kustību traucējumiem mudinātu nodarboties ar sportu un citam nodarbēm.

Pirms 9 gadiem neveiksmīgas muguras operācijas rezultātā Natālija zaudēja spēju staigāt, un kopš tā laika pārvietojas ratiņkrēslā. Neskatoties uz smago likteņa triecienu, Natālija ir enerģijas pilna un vienīgais, par ko viņa sūdzas, ir laika trūkums, jo ideju un nākotnes plānu Natālijai ir daudz.

Samierināšanās ar jaunajiem apstākļiem

Pirmos gadus pēc operācijas Natālija darīja visu, lai atgūtu spēju staigāt. Vairākas stundas dienā viņa vingrinājās, tomēr rezultāti bija ļoti niecīgi. Lai paspertu dažus soļus, nācās ieguldīt milzīgu enerģiju, kā rezultātā viņas ikdiena sastāvēja vienīgi no vingrošanas, ēst gatavošanas un istabas uzkopšanas. Kādā dienā Natālija uzdeva sev jautājumu: „Kāpēc es to daru? Vai tiešām tas ir vienīgais, no kā sastāv mana dzīve?”

Teorētiski iespēja atkal nostāties uz kājām pastāv, taču Natālija uz to vairs nekoncentrējas. Viņa ir pieņēmusi dzīvi ratiņkrēslā un vēlas to nodzīvot pēc iespējas pilnīgāk, jo ir sapratusi, ka kustību ierobežojumi nav iemesls, lai atteiktos no saviem sapņiem.

Sports un ticība saviem spēkiem

Pirms veselības problēmu saasināšanās Natālija strādāja ražošanas uzņēmumā. Brīvajā laikā viņa apmeklēja baseinu un nodarbojās ar aerobiku, taču tikai, lai uzturētu sevi formā. To, ka viņa, būdama ratiņkrēslā, varētu kļūt par profesionālu sportisti, Natālija nespēja iedomāties. Impulsu un iedrošinājumu izmēģināt savus spēkus kādā no paralimpiskajiem sporta veidiem viņai deva Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte, kuru Natālija iepazina, ārstējoties rehabilitācijas centrā “Vaivari”. Peldēšana un komandas sporta veidi Natāliju neuzrunāja, taču teniss iepatikās jau no pirmā treniņa. Nu jau vairākus gadus Natālija nodarbojas ar ratiņtenisu, turklāt šajā laikā ir guvusi arī vērā ņemamus sasniegumus, tai skaitā kļuvusi par Baltijas čempioni.

Natālija trenējas tenisa klubā “ENRI” un ir ļoti pateicīga tā īpašniekam par sniegto atbalstu. Agrāk viņa spēlēja telpās, kas bija ierīkotas bēniņos vai pagrabā, taču šobrīd ir priecīga, ka var būt daļa no sabiedrības un apmeklēt sporta klubu tāpat kā citi cilvēki.

Sports Natālijai nozīmē cīņu pašai ar sevi. Runa jau nav tikai par darbu ar ķermeni, bet par pašdisciplīnu un nepadošanos grūtību priekšā. Ja cilvēks pārvar sevi un notic saviem spēkiem, itin viss ir iespējams.

Raksta turpinājumu un iedvesmas vārdus lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru