6 attiecību periodi, kas jāpārdzīvo, lai nonāktu līdz patiesai mīlestībai

Man in Red White and Blue Check Long Sleeve Shirt Beside Woman in Black and White Stripes Shirt Hugging Each Other While Sitting on a Concrete Surface

Saglabāt emocionāli tuvas un siltas attiecības mūža garumā, iespējams, ir mūsu laikmeta viens no grūtākajiem izaicinājumiem. Par tipiskajām krīzēm pāra attiecībās stāsta Latvijas vecāku organizācijas rīkotās pāra attiecību stiprināšanas akcijas “#MīlaRestart. Iemīlies no jauna!” vēstnese, psihoterapeite Inese Putniece.

“Džuljetai un Romeo, kad viņi satikās un iemīlējās, bija 14 gadu, viņu mammām – 28 gadi, bet Annai Kareņinai tikai 25. Vēl pirms mazliet vairāk nekā gadsimta 40 gados cilvēks jau skaitījās vecs. Mūsdienās šajā vecumā esam vēl jauni un spēka pilni, gribam mīlēt un būt labās attiecībās. Bet ir naivi iedomāties, ka pāris, kas saticies divdesmit gadu vecumā, saglabā tādu pašu jūtu intensitāti arī pēc trīsdesmit kopā pavadītiem gadiem,” tā par attiecību ilgtspēju spriež psihoterapeite Inese Putniece.

Neizbēgami, ka, ilgi esot kopā, ikviens pāris piedzīvo krīzes. Tās pārvarot, attiecības pāriet nākamajā, labākā līmenī. Vai arī pāris izšķiras.

Pirmā nopietnā pāra attiecību krīze ir bērna ienākšana ģimenē. Abi vecāki ir satraukti un apjukuši, jo mazulis izmaina visu – sākot ar dienas režīmu un beidzot ar finanšu stāvokli. Nākamās krīzes ģimene piedzīvo, bērnam augot – tā ir skolas gaitu uzsākšana, pusaudža gadi, bērna patstāvīgās dzīves sākums. Pa vidu tam visam pārim jāprot izdzīvot individuālās vecumposmu krīzes, kas ir trīsdesmit, četrdesmit gados. Bērna augšana nenozīmē, ka tiek atceltas savstarpējo attiecību risināšanas vajadzības.

Rozā briļļu jeb iemīlēšanās periods ilgst aptuveni pusotru gadu. Tas ir hormonu vētru un idealizētu attiecību posms. Tajā nevajadzētu pieņemt nekādus izšķirošus lēmumus ne par laulībām, ne bērniem, ne arī kopdzīvi vai kopīgu lielu īpašumu iegādi. Viss vēl var mainīties. Pārvarēt šo posmu neizšķiroties ir vieglāk tiem, kas kopumā orientēti uz attiecībām.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru