Vitamīns B12 – deficīts un uzņemšanas ieteikumi

Biežāk par vitamīnu B12 ikdienas uzturā tiek runāts saistībā ar veģetāru un vegānisku uzturu, taču vai tas ir svarīgs tikai šo dzīvesveidu piekritējiem? Kā varam to uzņemt un kāpēc tas it tik svarīgs mūsu organisma veselībai? Skaidro BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

B12 mūsu organismā

L.Sondrore skaidro – B12 jeb ciānkobalamīns (Cobalamin) ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas atrodams dzīvnieku valsts produktos. Tas iesaistās mielīna sintēzē, taukskābju noārdīšanās procesos, proteīnu un DNS sintēzē. Šis vitamīns ir nepieciešams asinsradei, nervu sistēmas funkcionēšanai, folijskābes pārvēršanai aktīvajā formā, homocisteīna metabolismam, augšanas un reģenerācijas procesiem.

Vitamīna B12 uzkrājējs organismā ir aknas, kas uzkrāj aptuveni 40% no organismā esošā vitamīna. To, cik gadiem organismā katram konkrētam cilvēkam ir rezerves, neviens nevar pateikt – tas var būt tikai viens gads, bet varbūt vairāki.

Nelielu daļu vitamīna B12 sintezē mūsu zarnu mikroflora – bet baktērijas, kas ir atbildīgas par tā sintēzi, vairāk atrodas resnajā zarnā un tur nenotiek vitamīna uzsūkšanās.

B12 uzņemšana

B12 uzturā ir atrodams gaļā, olās, piena produktos, zivīs, raugā un brokastu pārslās, kur šis vitamīns tiek pievienots papildus. Ēdiena gatavošanās laikā vitamīna zudumi ir nelieli, jo tas ir termiski stabils.

Uzņemot pilnvērtīgu un pārdomātu uzturu, problēmām ar B12 deficītu nevajadzētu rasties. Taču jāņem vērā, ka B12 deficīts var būt gan tā sauktajiem visēdājiem, gan cilvēkiem ar ierobežotu pārtikas uzņemšanu. Tā kā B12 galvenokārt ir atrodams dzīvnieku valsts produktos, savukārt vegāni tos uzturā nelieto, viss ir vienkārši – vegāniem ir jālieto B12 papildus vitamīnu veidā. Tas pats attiecas arī uz cilvēkiem ar vienveidīgu ēšanas režīmu. Arī visēdājiem, kas neplāno savu ikdienas ēdienkarti, var izveidoties B12 deficīts.

Par vegānu uzturu, kā arī citu noderīgu informāciju lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru