Turpmākajos 10 gados Latvijai jāveic reformas vairākās politikas jomās

Izglītībā, nodokļos, drošībā un tieslietās nepieciešams veikt reformas, tādējādi veicinot Latvijas attīstību Eiropas Savienībā (ES) līdz 2030.gadam Lielbritānijas izstāšanās kontekstā, uzskata jaunieši, eseju konkursa “Latvijas nākotne … Eiropā” laureāti. Šodien, svinīgā apbalvošanas pasākumā ES mājā Rīgā, projektam noslēdzoties, četru labāko darbu autori no Latgales, Vidzemes, un Zemgales saņēma vērtīgas naudas balvas no projekta idejas autora un vadītāja Ulda Šalajeva.

“Man ir svarīga droša Latvija drošā Eiropā, jo reģionālā stabilitāte tieši ietekmē mūsu nākotnes iespējas. Šodien mums ir jārunā par to, kādi ir piemērotākie turpmākie soļi Latvijai Eiropā. Šis eseju konkurss sniedz lielisku iespēju par to diskutēt un paust savu viedokli,” norāda eseju konkursa I vietas ieguvējs Otto Tabuns. Viņš uzskata, ka Latvijai ir būtiski saglabāt ES kā stabilāko un miermīlīgāko pasaules daļu, kā arī stiprināt identitātes saglabāšanu pārnacionālajā valstu savienībā ar diasporas palīdzību ārvalstīs. Latvijai jāturpina iesāktais un ES Latvijai nevar palikt “tikai un vienīgi vienotais tirgus”, norāda O.Tabuns, kurš plāno turpināt analizēt Latvijas intereses, priekšrocības un iespējas ES un pasaulē, kā arī piedalīsies par šo tēmu starptautiskās konferencēs, tostarp Stenforda Universitātē ASV šī gada vasarā.

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības, īpaši jauniešu, aktīvu iesaisti valsts attīstības plānošanā turpmākās ES attīstības kontekstā līdz 2030.gadam. “Es vēlētos, lai vismaz dažas tās labākās un spožākās idejas, ko jaunieši ir skaidri pauduši šī projekta ietvaros, tiktu realizētas Latvijā jau tuvākajā laikā. Mēs katrs vēlamies dzīvot sakārtotā un laimīga vidē… Mēs katrs varam pielikt roku, “lai lielais darbs uz priekšu iet”! Negaidīsim 2020. vai 2030.gadu, sāksim aktīvi darboties jau šodien!” aicina projekta “Latvijas nākotne … Eiropā” idejas autors un vadītājs Uldis Šalajevs. Viņš iedvesmu konkursam smēlās no Eiropas Komisijas (EK) Baltās grāmatas par Eiropas nākotni un EK priekšsēdētāja Ž.K.Junkera uzrunas Eiropas Parlamenta deputātiem 2017.gada 13.septembrī Strasbūrā, kur EK prezidents norādīja, ka vēlas uzsākt procesu, kurā Eiropas iedzīvotāji paši nosaka savu ceļu un savu nākotni – “Tiem, kuri vēlas veidot mūsu kontinenta nākotni, būtu labi jāizprot un jāciena mūsu kopīgā vēsture. Tas ietver arī šīs četras [Igaunija, Latvija, Lietuva un Rumānija] valstis. (..) Eiropas Savienība bez tām nebūtu vienots veselums (..), mums jau šodien ir jāsagatavojas rītdienas [Eiropas] Savienībai.”

Apbalvošanas ceremonijas laikā uzrunas par Latvijas turpmākiem izaicinājumiem Eiropā un pasaulē teica Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, savukārt Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone – par Eiropas nākotni, tās izaicinājumiem un iespējām.

Iesniegtās idejas konkursam vērtēja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, portāla TVNET galvenā redaktore Zita Lunde un projekta idejas autors un vadītājs Uldis Šalajevs.

Balstoties uz žūrijas komisijas lēmumu, I vietu ieguva Otto Tabuns (26, Jelgava), II vietu – Edvarts Krusts (17, Jelgava), savukārt trešo vietu dalīja Lāsma Katkovska (21, Rēzekne) un Rihards Cīrulis (23, Priekuļu novads). Andreja Pildegoviča simpātiju balva tika pasniegta Helmutam Mediniekam (22, Rugāju novads), Ilzes Juhansones – Nadeždai Griškjānei (Daugavpils).

Atbilstoši eseju konkursa nolikumam, 1.vietas ieguvējs saņēma EUR 500, 2.vietas ieguvējs EUR 300, un divi 3.vietas ieguvēji katrs pa EUR 100 pirms nodokļu nomaksas no projekta vadītāja privātajiem līdzekļiem.

Konkursa ietvaros iegūtās idejas tiks apkopotas un iesniegtas valsts politikas plānotājiem, publicētas tīmekļa vietnē Eiropas Jaunatnes Portāls un sociālajos tīmekļos https://www.fb.com/LatvijasNakotneEiropa,https://twitter.com/LVNakotneEiropa un https://www.draugiem.lv/user/2937809/blog, kā arī citu atbalstītāju tīmekļa vietnēs un plašsaziņas līdzekļos.

Pievienot komentāru