Testējot produktus, uzņēmēji apgūst sociālās atbildības nozīmi

Trešdien, 14. februārī, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Jelgavas biznesa inkubatorā notika pasākums “Sociālā uzņēmējdarbība. Sociāli atbildīgs uzņēmējs.” Pasākumā tika aktualizēta tēma par sociālo atbildību produktu ražošanā vai pakalpojumu nodrošināšanā, un testēti Jelgavas novada uzņēmēju radītie produkti, pārbaudot to pieejamību cilvēkiem ar redzes vai roku kustību traucējumiem.

“Ar temata sociāli atbildīgs uzņēmējs aktualizēšanu esam izraisījuši, manuprāt, ļoti svarīgu impulsu uzņēmējdarbības jomā. Pateicoties redzes un roku mobilitātes ierobežojuma simulācijas rīkiem, mums bija iespēja likt gan produktu lietotājiem, gan ražotājiem aizdomāties par to, cik iekļaujošs vai neiekļaujošs ir vairāku produktu dizains un cik būtiski uzņēmējiem ir ņemt vērā visas mērķauditorijas vajadzības jeb iespējas,” atklāj LIAA Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Darbnīcā tika testēti četri LIAA Jelgavas biznesa inkubatora uzņēmumu radītie produkti – ekolīdzekļi sadzīvei “Purenn”, augu un sulas dzērieni “Dabas Dots”, cūku pupu kraukšķi “Pupuchi” un eko kosmētika “Anne Nature”. Pasākuma apmeklētājiem ar redzes (Latvijas Neredzīgo biedrība) un roku kustību (Kembridžas Universitāte) traucējumu simulatoriem bija iespēja analizēt uzņēmumu produktu iepakojuma atbilstību cilvēkiem ar redzes vai roku kustību traucējumiem un izteikt savas sajūtas produktu ražotājiem, tā vēršot uzmanību uz produkta iepakojuma pieejamību dažādām mērķauditorijām.

Rolands Briņķis, SIA “Dabas Dots” uzņēmuma vadītājs secina: “Lielāka nozīme par to, ko ražojam un pārdodam, ir tam vai radītais produkts jeb pakalpojums ir pieejams un sasniedzams visiem interesentiem. Uzņēmējdarbībā būtiski ir saskatīt iespējas, kā padarīt produktu un pakalpojumu sasniedzamu visām sabiedrības grupām. Unikāla produkta dzīvotspēju var sabojāt iepakojums, ja, to radot, nepadomāsim par dažādām mērķauditorijām.”

Pasākumā uzņēmējiem un citiem interesentiem izprast būtisko, kas atšķir sociālo uzņēmumu no sociāli atbildīga uzņēmuma, palīdzēja Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas (SUA) projektu vadītāja Andra Strautiņa. Apvienības “Apeirons” pārstāvji Juris Pabērzs un Jurģis Briedis uzsvēra vides pieejamības un universālā dizaina nozīmi uzņēmējdarbībā. Savukārt Zemgales reģiona “Altum” pārstāve Zinaīda Nartiša iepazīstināja ar atbalsta iespējām sociālajiem uzņēmumiem.

LIAA biznesa inkubatori tiek finansēti projekta ERAF “Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators” ietvaros.

Pievienot komentāru