Šo unikālo metodi iesaka pasaules izcilākie ārsti cīņai ar panikas lēkmēm. Tā reāli darbojas!

Trauksme ir mūsdienu lielākā problēma un lai arī tie, kas ar to nekad nav sastapuišies “aci pret aci” uzskata, ka panikas lēkmes un veģetatīvā distonija ir “vājums un iedomas” , patiesībā šīs emocionālās trauksmes spēj ievērojami pazemināt dzīves kvalitāti. Tie, kas ar panikas lēkmēm ir cīnījušies, zina, ka joki ir mazi un cīņa ar tām dažkārt šķiet teju vai neiespējama.

Foto – pexels.com

Un tomēr eksistē kāds apbrīnojams veids, kā panikas lēkmi paša spēkiem iespējams atvairīt. Un šo metodi ar lieliem panākumiem saviem pacientiem iesaka labākie psihologi un neirologi visā pasaulē.

Tātad, šī tehnika ir gana vienkārša un tajā ir pieci galvenie punkti.  Ārsti to sauc par “5-4-3-2-1” metodi un tā darbojas sekojoši:

5: Ieraugi piecas lietas ap sevi!

Ideja ir tāda, ka tobrīd tu savas smadzenes nodarbini ar konkrētu uzdevumu – telpā vai vietā, kur tu atrodies atrast piecas konkrētas lietas, kuras var piesaistīt tavu uzmanību. Tu uz šo darbību patērēsi dažas minūtes un meklējot, apskatot atrastos objektus, izpētot vissīkākās detaļas, tavs prāts būs krietni nodarbināts.

4: Sajūti četras sajūtas!

Tie var būt saules stari, kas rotājas uz tavas ādas uz to silda, tas var būt tavs apģērbs, kas pieskaras tavai ādai vai jebkas cits “sataustāms”, ko tu vari raksturot kā fizisku sajūtu.
Nesteidzies! Iztērē šim uzdevumam vairākas minūtes, koncentrējies un izjūti katru sajūtu!

3: Ieklausies trīs skaņās!

Ko tu dzirdi? Putnu dziesmas? Transporta skaņas? Vēju, kas šalc koku lapās? Varbūt dzirdi, kā krīt lietus lāses? Bet varbūt tavs kaimiņš pļauj zāli?
Ikdienā tavas smadzenes “atslēdz” fona trokšņus, lai tie tev netraucētu un tu varētu koncentrēties galvenajiem uzdevumiem savā ikdienā. Tagad tu atslēdz šo “filtru”! Ieklausies visā, ko tu dzirdi ap sevi! Koncentrējies!

2: Sasmaržo divas smaržas!

Ar smaržām, protams, uzdevums kļūst daudz sarežģītāks, nekā iepriekšējās lietas. Dažiem cilvēkiem smaržu receptori nav arī tik attīstīti, lai tu sajustu ikdienas smaržas. Un tomēr pacenties!
Ja tu spēsi sajust, kā smaržo izmirkusi zeme pēc lietus vai mežs aukstā ziemas dienā – tu būsi izpildījis šo uzdevumu!

1: Nogaršo vienu lietu!

Jebkura lieta derēs pagaršošanai! Vai tā ir piparmētru konfekte vai skābs citrons. Ieliec to mutē un izgaršo! Lēni un pamatīgi!
Pamēģini šīs garšas raksturot!

Atkārto šo vingrinājumu vairākas reizes pēc kārtas, elpo dziļi, bet vienmērīgi un tavas panikas lēkmes pēc šīs slavenās “5-4-3-2-1” metodes atkāpsies!

Pievienot komentāru