Siltumizolācija un mitrums. Kas jāzina, izvēloties siltināšanas materiālus

Mitruma pārnese konvekcijas ceļā. Norisinoties konvekcijai, mitrums pārvietojas kopā ar siltā gaisa plūsmu. Jo siltāks ir gaiss, jo lielāks mitruma daudzums ar to var pārvietoties. Kad gaiss norobežojošajā konstrukcijā atrod caurumu vai spraugu, iekšējais siltais gaiss plūst laukā iekštelpu un āra temperatūras starpības dēļ. Šādi nelieli norobežojošās konstrukcijas defekti var radīt lielas problēmas, jo pa vienu 10 mm caurumu norobežojošajā konstrukcijā, pastāvot 2 Pa lielai gaisa spiediena starpībai starp abām norobežojošās konstrukcijas pusēm, mēneša laikā var tikt pārnests 1 litrs ūdens. Bet šādai mitruma pārnesei vajadzīgs caurums vai plaisa visā norobežojošās konstrukcijas biezumā. Mazs caurums līdzās nebojātai ģipša plāksnei esošā tvaika barjerā neradīs nekādus bojājumus. Kad mitrs gaiss plūst caur ēkas norobežojošo konstrukciju, tās iekšienē mitrums kondensējas uz noslēgtām virsmām, kuru temperatūra ir zemāka par rasas punkta temperatūru. Nereti tie ir metāla ielaidumi, piemēram, metāla profili ventilējamo sienu konstrukcijā.

Mitruma pārnese difūzijas ceļā. Difūziju izraisa atšķirīgs telpu tvaika blīvums/tvaika parciālais spiediens. Apkures sezonas laikā vairāk mitruma ir iekštelpu gaisā. Blīvuma/spiediena starpības dēļ iekšējais gaisa mitrums tiecas nonākt līdzsvarā ar ārējo gaisa mitrumu, izraisot tvaiku plūsmu no iekšpuses uz āru caur ēkas norobežojošo konstrukciju. Ja nav tvaika necaurlaidīgas barjeras, tvaika blīvums/ūdens tvaika parciālais spiediens tiecas difūzijas ceļā izlīdzināties. Ja tvaiki difūzijas ceļā sūcoties cauri konstrukcijai, sastop aukstu virsmu, tie kondensējas. Tādēļ, lai novērstu mitruma iekļūšanu konstrukcijā, iekšējā siltajā norobežojošās konstrukcijas pusē izmanto ūdens tvaika barjeras.

Kapilaritāte ir šķidrumu spēja pārvietoties pa ļoti šauriem kanāliņiem bez ārēju spēku palīdzības. Šī parādība novērojama, piemēram, gruntī. Pa grunts porām vai tukšumiem starp grunts daļiņām ūdens virzās augšup pretēji smaguma spēka darbības virzienam, un ūdens pacelšanās augstums atkarīgs no poru lieluma.

Kapilārā samirkšana norisinās pamatos un to apdarē. Kapilāro mitruma kustību iespējams pārtraukt, zem pamatu plāksnes un līdzās pamatiem izveidojot smilts, grants vai šķembu kārtu. Lai neļautu sienas konstrukcijās no grunts nonākt kapilārajam mitrumam, tiek veidotas hidroizolācijas kārtas.

Mitruma kontrole ir būtiska ēkas projekta daļa, un projektēšanas noteikumi ir diezgan vienkārši – pirmkārt, jāgādā, lai mitrums nenonāktu konstrukciju iekšienē, otrkārt, materiāli jāizraugās tā, lai konstrukcijās esošais mitrums varētu viegli izžūt. Šai ziņā ļoti daudz kas atkarīgs no būvmateriāliem, ko izmantojam ēkas celtniecībā, un to īpašībām.

Kompānija „Paroc“ ir izstrādājusi veselu virkni risinājumu, kas palīdzēs izsargāties no neredzamā mitruma iedarbības un kurus atradīsiet mūsu tīmekļa vietnē. Turklāt mums ir materiāls, kas izceļas ar lieliskām mitruma īpašībām – PAROC akmens vate.

Somijas tehnisko pētījumu centrā VTT veikta detalizēta siltumizolācijas materiālu izpēte, kas apliecinājusi, ka izolācijas materiālu mitruma īpašības būtiski atšķiras. Pārbaudot veselu virkni dažādu izolācijas materiālu, noteikts, ka mitrā vidē tie izturas dažādi.

Līdzsvara mitrums. Materiālu līdzsvara mitrums pārbaudīts pie 98% gaisa mitruma 23oC temperatūrā. Mērījumu rezultāti atbilst apstākļiem, kad izolācijas materiāli atrodas ļoti mitrā vidē, bet nav tiešā kontaktā ar ūdeni. Mērījumi parāda, ka Paroc akmens vate neuzsūc mitrumu no apkārtējā gaisa un paliek sausa pat mitros apstākļos.

Ūdens absorbcija, daļēji iegremdējot, atbilst tādiem apstākļiem, kad izolācijas materiāla iepakojums vai uz plakana jumta montēta izolācija salīst. Kad Paroc akmens vati daļēji iegremdē ūdenī, vaļējajā šķiedru struktūrā nonāk tikai tik daudz ūdens, cik to iespiež spēks, neļaujot akmens vates plāksnei nogrimt. Ūdens iesūcas tikai tajā izolācijas materiāla daļā, kas atrodas zem ūdens līmeņa. Kad izolācijas materiālu izceļ no ūdens, tad ūdens iztek no vaļējās šķiedrainās struktūras. Neatkarīgi no mērcēšanas laika, vai nu tā būtu viena diena vai viena nedēļa, akmens vate ūdeni neuzsūc. Paroc akmens vate ūdens uzsūkšanas līmeņa ziņā ļoti līdzinās plastmasas termoizolācijas materiāliem.

PAROC akmens vate neuzsūc ūdeni, ātri nožūst, ir noturīga pret kapilāro mitrumu, ir atvērta difūzijai, t. i., ļauj līdzās esošajām konstrukcijām žūt abos virzienos un arī nepelē.

Pētījumu rezultātu apkopojumu un padomus, kā projektēt ēku norobežojošās konstrukcijas, lai novērstu mitruma negatīvo ietekmi uz ēkām, var atrast „Paroc“ tīmekļa vietnē sadaļā „Mitrumizturīga izolācija“ un „PAROC mitruma kontroles rokasgrāmatā“.

Vairāk informācijas atradīsiet šeit https://www.paroc.lv/campaigns/Sausaka-izolacija-tirgu?utm_source=paroc-website&utm_medium=hero&utm_campaign=BI-MOISTURE-LV&utm_content=campaign-page

Pievienot komentāru