Roberts Zīle: Novēloti, bet Eiropas Parlamentā atzīst Krievijas naudas ietekmes bīstamību

Lai gan novēloti, bažas par Krievijas naudas ietekmi Eiropā caur banku sektoru, kā arī “zelta vīzu” bīstamību ir sadzirdētas, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle pēc šodien pieņemtā gala ziņojuma Eiropas Parlamenta TAX3 (finanšu noziegumu, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu apiešanas) komitejā.

Roberts Zīle, kurš TAX3 komitejā ir pirmais viceprezidents, ir gandarīts, ka deputāti komitejā cita starpā atbalstīja kompromisa tekstu, kurā tiek skaidri pausta nostāja par Krievijas naudas bīstamo ietekmi uz Eiropas drošību un stabilitāti, kā arī faktu, ka caur Eiropas bankām ticis “atmazgāts” kapitāls, kas saistīts ar Krievijas “valdošajām elitēm”. Attiecīgajā kompromisā arī ticis iestrādāts R. Zīles veidotais labojums, kurš pieprasa stingrāk izvērtēt un uzraudzīt nerezidentu noguldījumu īpatsvaru komercbankās.

Tāpat deputāts uzslavē komitejas pastiprinātu pievēršanos investoru jeb t.s. “zelta vīzu” problēmai Eiropas Savienībā, Šo programmu ietvaros trešo valstu pilsoņi apmaiņā pret bieži vien necaurspīdīgām investīcijām iegūst uzturēšanās atļauju vai pat pilsonību kādā no dalībvalstīm un tādējādi brīvu pārvietošanos pa visu Eiropu, kā arī virkni citu privilēģiju. Gala ziņojumā ne vien tiek apšaubīta šo “vīzu” pievienotā vērtība pašām dalībvalstīm, bet arī uzsvērts to risks Eiropas pilsoņiem un kopējai drošībai. Tāpat tiek atzīmēts fakts, ka daudzas no šīm shēmām aktīvi izmanto Krievijas pilsoņi un, ka tās var izmantot tie Krievijas pilsoņi, kuri pakļauti sankcijām saistībā ar nelegālo Krimas aneksiju.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru