Reimatoīdais artrīts. Simptomi, cēloņi, dabas līdzekļi ārstēšanai

Diagnozes noteikšana
Diemžēl nav tādu analīžu, lai pārliecinoši noteiktu reimatoīdo artrītu. Ārsts parasti uzklausa pacientu, liek aprakstīt simptomus, ievāc anamnēzi, veic asins analīzes un, ja nepieciešams, izdara rentgenuzņēmumus.

Asins analīzēs tiek meklēts tā sauktais reimatoīdais faktors – asins olbaltums, kas parasti atrodams reimatiskā artrīta slimniekiem. Reimatoīdais faktors tiek atklāts apmēram 75% sirdzēju. Tomēr iespējams no šīs slimības ciest arī tad, ja šo faktoru neatklāj, un otrādi. Dažiem cilvēkiem tas asinīs atrodams, kaut gan viņi neslimo ar reimatoīdo artrītu. Rentgenuzņēmumi atklāj iekaisuma izraisītus locītavu bojājumus.

Kā slimība progresē?
Slimības attīstība ir individuāla. 10–15% sirdzēju simptomi ir viegli un gadiem ilgi nerada nekādas problēmas. Diemžēl 5–10% slimnieku ārstēšana nepalīdz – slimība ir stiprāka. 70–75% sirdzēju raksturīgi periodiski slimības uzliesmojumi.

Ārstēšanas principi
Tiek ieteiktas 5 medikamentu grupas:
* pretsāpju līdzekļi;
* nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (kopā ap 20), kas mazina sāpes un kontrolē pietūkumu un stīvumu, jo mazina iekaisumu;
* preparāti, kas mazina slimības izpausmes locītavās un palēnina slimības progresu, ja lieto slimības sākotnējā stadijā;
* kortikosteroīdi, kas var mazināt iekaisumu, bet tiem ir blaknes (osteoporoze, diabēts, augsts asinsspiediens un pieņemšanās svarā);
* jauna medikamentu grupa, “audzēja nekrozes faktora” alfa blokatori (anti ANF). Audzēja nekrozes faktors stimulē šūnas radīt iekaisumu, tas izraisa sāpes un locītavu iekaisumu. 80% pacientu pēc šo zāļu lietošanas iestājas uzlabošanās.

Dabas līdzekļi pret artrītu
* Lieto lineļļu. Sāpošo vietu ierīvēšanai un iekšķīgi – pa 1–2 ēdamkarotēm 2–3 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – 2–3 mēneši. Šajā laikā uzturā jāierobežo gaļa un trekni produkti.

* Sāli un sinepju pulveri (attiecībā 2:1) iejauc tīrā petrolejā, līdz veidojas krējuma konsistencei līdzīga masa. Maisījumu uz nakti ierīvē sāpošajās vietās.

* Sasmalcina 0,5 kg selerijas (zaļumus kopā ar saknēm), aplej ar ūdeni un vāra, līdz ūdens katliņā paliek ne vairāk par glāzi. Novārījumu izdzer dienas laikā. Katru dienu jāgatavo svaiga deva.

* Pie sāpošajām locītavām no rīta un vakarā liek auduma maisiņus ar karstām auzām (auzas var likt karstā ūdenī un uzvārīt ar visu maisiņu).

* Sāpošas kāju pirkstu locītavas uz nakti ierīvē ar jodu.

* Katru vakaru izspiež viena citrona sulu, atšķaida ar karstu ūdeni (attiecībā 2:1) un izdzer tukšā dūšā.

* Puslitra pudeli aptuveni līdz 1/3 piepilda ar ceriņu ziediem un līdz augšai pielej 70% spirtu vai degvīnu. Trīs nedēļas nostādina tumšā vietā, tad izkāš. Lieto pa 15–25 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas. Kurss – 3 mēneši. Izvilkumu var izmantot arī sāpošo vietu ierīvēšanai.

* Ņem 3 ēdamkarotes kampara, tikpat sinepju pulvera, 100 ml spirta un tādu pašu daudzumu olas baltuma. Vispirms kamparu izšķīdina spirtā, tad pievieno sinepju pulveri un sajauc ar iepriekš sakultu olas baltumu. Lieto sāpošo locītavu ierīvēšanai uz nakti.

Pievienot komentāru