Plakanā zilpodze. Patīk floristiem un dabas dziedniekiem!

Plakanā zilpodze ir augsts daudzgadīgs augs, kuru ļoti iecienījuši gan dārzkopji, gan floristi, jo tas rotā jebkuru puķu dobi un ziedu pušķi, turklāt ir ļoti pieticīgs un neprasa lielas rūpes.

Pirmajā augšanas gadā plakanā zilpodze veido tikai lapu rozeti, bet otrajā izdzen garu zarainu kātu ar pirkstiem līdzīgām lapām un tieviem gariem ziedu kātiņiem, kas augam piešķir tam raksturīgo neparasto izskatu.

Lai arī ir augs pieticīgs, tam patīk saulaina vieta, dāsna laistīšana un auglīga zeme. Ja tas netiek liegts, zilpodze saimnieku priecē ar kuplu ziedēšanu. Augu pavairo ar sēklām vai pavasarī krūmu sadalot. Zilpodze pieder pie augiem, kurus var izkaltēt ziemas pušķiem – zari jānogriež ziedēšanas pilnbriedā un jāpakar ar ziedu galviņām uz leju.

Plakanā zilpodze tiek lietota daudzu tautu medicīnā. Ārstniecībai tiek ievākti laksti un ziedi, arī saknes. Šā auga preparātiem piemīt baktericīda, antiseptiska, pretiekaisumu, urīndzenoša, sviedrējoša, atklepošanu veicinoša, pretsāpju, nomierinoša un antitoksiska iedarbība. Ne velti auga latīniskais nosaukums Eryngium tulkojumā nozīmē “dziedinošais”.

Pret sirds mazspēju, ko pavada tūska: 3 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu vai 2 ēdamkarotes žāvētu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 5 minūtes karsē uz lēnas uguns, pusstundu nostādina, tad izkāš un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3–4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret bronhītu, pneimoniju, garo klepu, arī bronhiālo astmu (kā papildu ārstniecības līdzekli): 2 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu vai 1 ēdamkaroti žāvētu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes karsē ūdens peldē, 45 minūtes nostādina, tad izkāš un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Lai lasītu raksta turpinājumu, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru