Migrēna. Tradicionāli un ļoti neparasti veidi, kā sev palīdzēt!

Visi galvassāpju cēloņi ir sen zināmi, un tos var nosaukt nedomājot: stress, slikta redze, hipertonija utt. Kopumā aptuveni divdesmit dažādu cēloņu. Toties migrēna mediķiem joprojām ir neatminēta mīkla. Bezspēcīgi pret to ir arī tradicionālie medikamenti.

Migrēnas ierosinātāji
Migrēna ir tikpat sena kā cilvēce. Senie grieķi tās ārstēšanai izmantoja asins nolaišanu, karstu dzelzi, dažādus dabas līdzekļus un pat buršanu.

Mūsdienās no migrēnas cieš aptuveni astotā daļa pasaules iedzīvotāju, un aptuveni 70% no viņiem ir sievietes. Migrēnas pamatā ir galvas mīksto audu, galvas smadzeņu un to apvalku asinsrites un smadzeņu šķidruma cirkulācijas traucējumi. Lēkmes laikā asinsvadi paplašinās un kairina galvas nervu galus.

Katrs sirdspuksts rada asas sāpes galvā, ko izraisa asins pulsācija pret asinsvada sieniņām. Tā savukārt kairina jutīgos nervu galus. Var tikt kairināti arī tie nervu gali, kas izraisa sliktu dūšu, vemšanu, nepatiku pret gaismu, skaņām vai smaržām.

Mediķi uzskata, ka vairumā gadījumu migrēna ir iedzimta, kaut gan pārmantota tiek tikai tendence, ne pati slimība. Tā saasinās tikai tad, ja iedarbojas ārējie faktori, kas sekmē nervu galu jutīgumu. Šie faktori var būt:

* hormonālās svārstības organismā menstruāciju laikā. Vairāk nekā pusei ar migrēnu sirgstošo sieviešu novērojamas lēkmes saistībā ar menstruālo ciklu, tās norit ļoti smagi un ir grūti ārstējamas. Dzimumhormonu svārstības rosina migrēnu arī grūtniecības pirmajā periodā un dažkārt, lietojot orālos kontraceptīvos līdzekļus.

* Asas smaržas – odekolons, benzīns, nepatīkamas smakas. Migrēnas slimnieki necieš arī spēcīgi smaržojošu ziedu, īpaši ievu un liliju aromātu.

* Pie vainas var būt arī ēdieni un dzērieni, piemēram, šokolāde, kakao, daži sieri, citrusaugļi. Migrēnas slimniekam jāizvairās no pārmērīgas alkohola lietošanas un pilnībā jāsvītro no savas dzērienu kartes sarkanvīns.

* Slimību rosina arī spēcīgas emocijas, stress, garīga pārpūle, badošanās, negulēšana, neregulāra ēšana un pārkaršana (sauļošanās, pirts, karsta vanna).

Lai uzzinātu, kā sev vislabāk palīdzēt, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru