Latvijas Universitātes pētījums: 2. pensiju līmeņa ieguldījumu mantošana palīdzēs apkarot ēnu ekonomiku

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (LU BVEF) pētījuma “2. pensiju līmeņa ieguldījumu mantošanas iespējas Latvijā” ietvaros veiktajā iedzīvotāju aptaujā secināts, ka 94,6% respondentu ir svarīgi, lai viņu uzkrātais pensiju kapitāls būtu mantojams. Turklāt 42,8% aptaujāto uzskata, ka mantojamība stimulēs maksāt sociālās iemaksas.

LU BVEF lektore un pētniece Līga Leitāne: „Gandrīz visās ES dalībvalstīs, tajā skaitā Lietuvā un Igaunijā, 2.pensiju līmeņa ieguldījumu mantošana jau sen ir ikdiena. Pensiju kapitāls var būt pārskaitīts uz mantinieka pensiju fondu vai izmaksāts naudā, lai aizsargātu aizgājēja tuviniekus. Latvijā šādas iespējas pašreiz nav, bet to atbalstītu lielais sabiedrības vairākums. Turklāt pārsteidzoši daudz respondentu uzskata, ka mantojamība būtu stimuls atteikties no algu saņemšanas aploksnēs.”

Pētījuma autores ir LU BVEF pētnieces un lektores Larisa Bule, Kristīne Rozīte un Līga Leitāne. Pētījums ir veikts sadarbībā ar ieguldījumu pārvaldes sabiedrību INDEXO. Kopš oktobra INDEXO izveidotā iniciatīva par 2. pensiju līmeņa kapitāla mantojamību portālā manabalss.lv piesaistījusi vairāk nekā 11 000 Latvijas iedzīvotāju parakstus un nesen iesniegta Saeimā.

78% aptaujāto respondentu zina, ka uzkrātais pensiju kapitāls nav mantojams, ja mirušais nenodzīvo līdz pensionēšanas vecumam. Turklāt vīrieši ir vairāk informēti par šo jautājumu nekā sievietes. Tas ir nozīmīgi, ņemot vērā, ka pirms pensijas vecuma visbiežāk mirst tieši vīrieši, daudzos gadījumos atstājot aiz sevis apgādājamos. Pētījumā noskaidrots, ka 80.8% respondenti piekrīt, ka pensiju kapitāla uzkrāšana ir svarīga, tomēr tikai 11.5% respondentu piekrīt apgalvojumam, ka esošā pensiju sistēma ir taisnīga.

2017.gadā tika izdarīti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, tomēr jautājums par 2.pensiju līmeņa ieguldījumu mantošanu gadījumos, kad iemaksu veicējs nenodzīvo līdz pensionēšanas vecumam, ir atklāts un arī šobrīd tiek apspriests Saeimā.

Pievienot komentāru