Kā sagatavot “garšīgu” CV un motivācijas vēstuli? Ieteikumi jaunajiem profesionāļiem

Ekspertu novērojumi liecina, ka jauniešu iespējas iegūt kāroto darbu ietekmē ne vien viņu ambīcijas, bet arī tāda šķietami nenozīmīga lieta kā CV un motivācijas vēstules saturs un noformējums. Tāpēc mobilo sakaru operators BITE sadarbībā ar dažādu jomu ekspertiem iniciatīvas “Jauno talantu dienas” ietvaros apkopojis dažādu jomu ekspertu ieteikumus jaunajiem profesionāļiem, kā sagatavot kvalitatīvu darba pieteikumu, tā ne vien piesaistot potenciālā darba devēja uzmanību, bet arī sperot pārliecinošu soli pretī veiksmīgai karjerai.

Izpētīts, ka personāla atlases speciālisti viena CV izvērtēšanai velta vidēji 6 sekundes. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai gūtu pirmo priekšstatu par pretendentu, tāpēc CV vienlaikus jābūt gan saturīgam, gan saistošam, bet motivācijas vēstulei tas ir jāpapildina, sniedzot darba devējam atbildi uz jautājumu – kāpēc viņam būtu jāizvēlas tieši šis konkrētais pretendents.

“Šā gada pirmajos deviņos mēnešos mēs esam izsludinājuši kopumā 203 vakances, uz kurām tika saņemti 2023 pieteikumi. Vidēji ik mēnesi mēs apstrādājam 224 CV un motivācijas vēstules. Pie šādas dinamikas personāla atlases darbiniekam ir ļoti ierobežots laiks, lai novērtētu kandidāta piemērotību konkrētajai vakancei. Tāpēc darba pieteikuma saturam un noformējumam nereti ir izšķiroša nozīme – jo koncentrētāks un pārskatāmāks tas ir, jo labāk,” skaidro BITES Klimata kontroles menedžere Laura Pļavniece.

Tajā pašā laikā tikai katrs ceturtais jaunietis Latvijā uzskata, ka CV un motivācijas vēstules noformējumam ir nozīme. Lielākais vairums jeb 91% jauno profesionāļu ir pārliecināti, ka darba devēji primāri novērtē pretendentu darba pieredzi, liecina BITES un pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktās aptaujas dati*.

Tieši darba pieredze ir CV sadaļa, kuras aizpildīšana jauniešiem parasti sagādā vislielākās grūtības. Vai un kā veiksmīgāk risināt šo jautājumu, lai potenciālais darba devējs tevi tomēr pamanītu?

Eksperti norāda, ka jaunieši bieži vien neaizdomājas, ka viņi ikdienā dara vai ir darījuši lietas, kuras var kvalificēt kā iepriekšējo darba pieredzi. Piemēram, mācību uzņēmuma izveide un vadīšana “Junior Achievement Latvija” programmas “Skolēnu mācību uzņēmums” ietvaros, brīvprātīgo darbs, dalība dažādās organizācijās, piemēram, skolēnu vai studentu pašpārvaldē, kā arī prakse kādā uzņēmumā.

“Prakse ir labākā iespēja jaunietim uzsākt savu karjeru un saprast, kas viņu aizrauj, kā arī paplašināt kontaktu loku. Kas ir būtiski – prakses lakā iepazītie cilvēki var palīdzēt ne tikai labāk iepazīt izvēlēto nozari un profesiju. Viņi var kļūt arī par jauniešu mentoriem – cilvēkiem, kuri atbalsta jaunos profesionāļus viņu profesionālās izaugsmes ceļā, sniedzot praktiskus padomus, norādot, kur meklēt atbildes uz dažādiem jautājumiem. Gan prakses laikā iegūtās zināšanas un prasmes, gan arī kontakti mūsdienās ir vērtīgāki par naudu,” ir pārliecināts “Prakse.lv” valdes loceklis Jānis Logins.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru