Gada tumšajos mēnešos latvieši cepuši šašliku un ēduši saldējumu

Attēlu rezultāti vaicājumam “šašlika cepšana”

Lai arī februāra otrajā pusē Latviju beidzot piemeklējusi īsta ziema ar pamatīgu sniega segu un kārtīgu aukstumu, iepriekšējie mēneši bijuši šim gadalaikam netipiski silti, un tas ietekmējis arī iedzīvotāju iepirkšanas paradumus.

Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI dati apstiprina – novembrī, decembrī un janvārī esam cepuši šim gada laikam netipiski daudz šašlika, ēduši saldējumu un dažādas ziemas periodam neraksturīgas uzkodas.

SIA “ELVI Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine stāsta: “Salīdzinot pārdošanas datus 2016./2017. gada novembrī, decembrī un janvārī ar šo pašu periodu 2017./2018. gadā jāsecina – klimata pārmaiņas ietekmē ne vien laikapstākļus aiz loga, bet arī mūsu ikdienas paradumus. Tā, ka aizvadītie trīs mēneši izcēlās ar šim laika periodam neraksturīgi siltu laiku, pircēji arvien biežāk izvēlējušies gatavot dažādus grilējamus ēdienus – audzis pieprasījums gan pēc grilēšanai paredzētiem gaļas pusfabrikātiem (+80%), gan pēc grila piederumiem (+24%), gan piknika precēm (+47%). Netipiski daudz pirktas arī citi produkti, ko klasiski lieto kopā ar grilējamiem ēdieniem vai izvēlas siltākā sezonā.”

Interesanti, ka aizvadītajā novembrī, decembrī un janvārī pieaudzis pieprasījums pēc dažādām uzkodām, ko parasti iegādājas pikniku, festivālu un ballīšu laikā – daudz pirkti kartupeļu čipsi (16%), dažāda veida kukurūzas čipsi (+39%). Ātrai maltītei pircēji biežāk izvēlējušies riekstus (+19%), sēklas (+10%), popkornu un maizes grauzdiņus (+14%). Tāpat par piekto daļu pieaudzis pieprasījums pēc individuālās porcijās fasētajiem sadējumiem, ko parasti pērk vasarā, jo gada tumšajā laikā vairāk tiek pirkts saldējums lielajos iepakojumos dažādu desertu pagatavošanai. Arī pērkot dārzeņus savai ikdienas maltītei, cilvēki biežāk izvēlējušies tās preces, ko vairāk pērk siltākā sezonā vai izvēlas, lai papildinātu šašliku un citus grila ēdienus – salīdzinot ar iepriekšējo ziemu, šogad audzis pieprasījums pēc svaigiem gurķiem (+35%), tomātiem (+16%), kabačiem, cukini, baklažāniem (kopā +39%), svaigajiem salātiem(+10%), dažādiem zaļumiem (+6%). ”

Aizvadītajos trīs mēnešos ziemas periodam neraksturīga bijusi pat alkoholisko dzērienu izvēle. L. Vārtukapteine stāsta: “Lai arī parasti gada tumšajā un aukstajā laikā pircēji vairāk iegādājas stiprākus alkoholiskus dzērienus, šajā sezonā audzis pieprasījums pēc alus (+13%) un dažādiem viegliem alkoholiskajiem kokteiļiem (+16%). Mazāk, nekā parasti pirkts viskijs, liķieri un balzams.”

Siltā ziema viennozīmīgi iespaidojusi ne vien cilvēku ikdienas paradumus, bet arī dzīvnieku pasauli. Kā apliecina veikalu tīkla ELVI dati – novembrī, decembrī un janvārī par 37% pieaudzis pieprasījums pēc insekticīdiem, deratizācijas un kaitēkļu apkarošanas līdzekļiem – acīmredzot ziemai netipiski siltajā laikā aktivizējušies arī dažādi kukaiņi un grauzēji. Savukārt barību putniem, ko cilvēki parasti iegādājas, lai ziemas spelgonī palīdzētu savvaļas lidoņiem, šajā sezonā pirkuši par 21% mazāk, nekā gadu iepriekš.

Pievienot komentāru