Elkonis sāp kā traks. Kas tā par kaiti, ko darīt?

Visticamāk, tas ir epikondilīts – cīpslas iekaisums elkoņa apvidū. Vēl šo kaiti mēdz dēvēt par “tenisista elkoni”, jo visbiežāk tā mēdz piemeklēt tenisa, arī golfa spēlētājus. Bet ne tikai. Tā var attīstīties absolūti visiem, kuriem regulāri nākas sasprindzināt vienu roku, piemēram, zāģēt, darboties ar māldera otām.

Pirmā un arī galvenā epikondilīta pazīme ir – sāpes elkoņa apvidū rokas ārpusē. Ja nepatīkamajām sajūtām nepievērš uzmanību, ar laiku tās pastiprinās, pārmetas uz priekšplecu un pat vidējo pirkstu, neļaujot sasprindzināt arī delnu. Jau vienkāršs rokasspiediens sagādā mokošas ciešanas, nemaz jau nerunājot par to, lai noturētu rokā tenisa raketi, cirvi vai kādu citu darbarīku. Arī atbalstīties uz elkoņa nav iespējams – no niecīgākā sasprindzinājuma priekšplecu cauršauj tādas sāpes, ka vai jākliedz. Taču arī tas vēl nav pats trakākais.

Lieta tāda, ka, saudzējot sāpošo roku, cilvēks neapzināti sāk sadalīt slodzi uz ķermeni, bet tas ar laiku var izprovocēt dažādas balsta-kustību aparāta kaites.

Epikondilīts labi pakļaujas konservatīvajai ārstēšanai – pilnībā var iztikt ar tabletēm un ziedēm. Tomēr ārstu ignorēt nedrīkst, lai nepieļautu iespēju, ka sāpes elkonī izraisījusi kāda cita slimība, kuras ārstēšanai nepieciešamas pavisam citas metodes. Turklāt bez ziedēm un tabletēm ārsts ieteiks arī vēlamākās fizioterapijas procedūras, piemēram, masāžu.

Savukārt ielaista epikondilīta gadījumā bez kvalificētas medicīniskās palīdzības neiztikt: slimība turpinās progresēt, un darbu, kas saistīts ar slodzi slimajai rokai, nāksies aizmirst.

Vēl pāris noderīgi ieteikumi – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru