Darbinieki Latvijā no vadītājiem visvairāk sagaida cieņu un atzinību, liecina aptauja

Latvijā novērtē taisnīgu un spēcīgu līderi, mazāk – empātisku

„Parasti šādās aptaujās cilvēki izceļ lietas, kuru viņiem visvairāk trūkst. Tādēļ fakts, ka Latvijā un Lietuvā cieņa un atzinība ir divas vissvarīgākās vadītājiem izvirzītās prasības, ļauj teikt, ka savstarpējo darba attiecību veidošanā darbavietās vēl ir daudz vietas uzlabojumiem. Jāsaka, ka Igaunijā vērojamas atšķirības, tas, iespējams, ir tādēļ, ka mūsu kaimiņvalsts šajā jomā jau ir attīstītāka,“ komentē Žanna Upeniece.

Viena no īpašībām, kas Baltijas valstīs tiek novērtēta atšķirīgi, ir taisnīgums. To, kā normālam vadītājam svarīgu prasību, uzsver vairāk nekā 40 % latviešu un lietuviešu, bet Igaunijā – tikai 19 % darbinieku.

Tāpat Latvijā katrs trešais strādājošais vēlas strādāt pie spēcīga līdera, bet Igaunijā stingra vadība ir būtiska tikai katram piektajam.

Tikai 4 % latviešu uzskata, ka normālam vadītājam nepieciešama empātija. Abās kaimiņvalstīs šī īpašība vērtēta krietni augstāk.

Humora izjūta un labs noskaņojums – patīkamam darba mikroklimatam

Ir arī vērtības, kur Latvijas un Igaunijas darbinieki ir vienisprātis, bet lietuvieši – atšķirīgās domās. Tas ir jautājums par humora izjūtu un labu noskaņojumu. Ja Latvijā un Igaunijā humoru no vadītājiem sagaida trešdaļa respondentu, Lietuvā to par svarīgu uzskata tikai 17 %.

Pētījuma iniciatori Baltijas valstīs bija If Apdrošināšana, lai noskaidrotu, ko cilvēki darbspējīgā vecumā uzskata par normālu darbu. „Normāla darba” kampaņas mērķis ir attīstīt veselīgu un ilgstošu darbinieka un darba devēja attiecību stratēģiju, kas ļautu ikvienam savā darbavietā justies labi. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1500 dalībnieki no dažādiem uzņēmumiem, aptauju veica pētījumu kompānija „Inspired UM“.

Pievienot komentāru