Darbinieki Latvijā no vadītājiem visvairāk sagaida cieņu un atzinību, liecina aptauja

Viena no būtiskākajām prasībām, lai darbinieks savu darbu uzskatītu par “normālu”, ir vadītājs, kurš ar cieņu izturas pret saviem padotajiem, noskaidrots If Apdrošināšana veiktajā pētījumā Baltijas valstīs. Respondenti atzina, ka viņu pašreizējās darba vietās tieši vadītāji ir vājākais ķēdes posms. Kopumā Baltijas valstīs izpratne par to, kādam jābūt vadītājam, atšķiras.

Izdegušie un stresa pilnie darbinieki „supervaroņi“

„Šobrīd darba tirgus ir pārpildīts ar „perfekta darba“ piedāvājumiem, un tiek sagaidīts, ka kandidāti būs neapturami “supervaroņi”. Diemžēl tas nav reāli, un šāda attieksme var darbiniekos radīt ar darbu saistītu stresu, trauksmi un arī izdegšanu. Tāpēc mēs vēlamies sākt plašāku diskusiju par normālu darbu – par labām, ilgstošām un veselīgām darbavietām un profesionālām savstarpējām attiecībām,“ stāsta If Apdrošināšana Personāla nodaļas vadītāja Žanna Upeniece.

Nepieciešama cieņa, atzinība un spēja uzklausīt dažādus viedokļus

Aptaujā 1500 darbiniekiem no dažādiem uzņēmumiem Baltijas valstīs tika lūgts nosaukt, kādām īpašībām, viņuprāt, ir jāpiemīt normālam vadītājam. Vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka vadītājam ar cieņu jāizturas pret saviem darbiniekiem. Šo iezīmi biežāk izcēla tieši sievietes.

Latvieši un arī kaimiņi lietuvieši uzskata, ka otrā nozīmīgākā vadītāja īpašība ir spēja izrādīt atzinību un novērtēt savus darbiniekus, toties igauņi vēlas, lai vadītājs ir kompetents savas jomas pārzinātājs.

Aptaujātie norāda, ka vadītājam ir jāspēj arī uzklausīt citu cilvēku viedokļus, uzņemties atbildību un būt atvērtam jaunām idejām un piedāvājumiem. Šīs prasības norādīja gandrīz puse no visiem respondentiem. Vadītāja spēju uzklausīt citu viedokļus un kritiku augstāk novērtēja tieši cilvēki nobriedušākā vecumā.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru