Bergmanis saņem apliecinājumu no Kanādas aizsardzības ministra par turpmāku kaujas grupas klātbūtni Latvijā

14. februārī, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Briselē notiekošās NATO aizsardzības ministru sanāksmes ietvaros piedalījās Kanādas aizsardzības ministra Hardžita Sadžāna (Harjit S. Sajjan) organizētajā sanāksmē NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas dalībvalstīm.

Kopā ar Kanādu un Latviju šajā sanāksmē piedalījās Albānija, Itālija, Spānija, Slovēnija, Polija, Čehija un Slovākija, lai pārrunātu daudznacionālās bataljona līmeņa kaujas grupas klātbūtni Latvijā un kaujas spēju stiprināšanu.

Kanādas aizsardzības ministrs H. Sadžāns sanāksmē apliecināja, ka NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā uzturēsies tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

H. Sadžāns arī uzsvēra, ka tieši kaujas grupas daudznacionālais aspekts ir stratēģisks vēstījums NATO vienotībai un spējai rīkoties.

Savukārt R. Bergmanis pauda gandarījumu par veiksmīgo NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas izveidi, kā arī tās sekmīgo sadarbību un pieaugošo savietojamību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Aizsardzības ministrs arī pateicās kaujas grupas dalībvalstīm par to karavīru klātbūtni Latvijā, uzsverot, ka vietējās situācijas izpratne ļauj sabiedrotajiem kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem efektīvi rast risinājumus drošības stiprināšanai.

Tāpat R. Bergmanis apliecināja Latvijas gatavību šogad uzņemt Čehijas un Slovākijas karavīrus.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Šogad NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu papildinās arī Čehija un Slovākija.

2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Jau ziņots, ka aizsardzības ministrs R. Bergmanis no 14. līdz 15. februārim piedalās NATO ministru sanāksmē Briselē, kur ministri diskutē par tālākajiem soļiem NATO atturēšanas un aizsardzības stiprināšanā.

Sanāksmes dienaskārtībā ir arī NATO komandstruktūras modernizācija, aizsardzības izdevumu sloga sadalījums starp dalībvalstīm, kā arī NATO un Eiropas Savienības sadarbība.

NATO aizsardzības ministru sanāksmi Briselē vada NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

Pievienot komentāru