Norvik Bankas aptauja: kā atšķiras sieviešu un vīriešu iepirkšanās paradumi

Analizējot to, kā atšķiras sieviešu un vīriešu iepirkšanās paradumi, Norvik Bankas veiktā aptauja atklāj, ka sievietes biežāk vilina zemākas cenas piedāvājumu izmantošana (62%), savukārt vīrieši vairāk uzmanību piešķir kvalitātei (46%). Tāpat sievietes biežāk pārtērējas, iegādājoties apģērbu un dāvanas mīļajiem, kamēr vīrieši – elektronikas preces mājai. Taču zīmīgi, ka tieši pēc pārtikas produktu iegādes gan sievietēm, gan vīriešiem visbiežāk nākas secināt – iztērēts vairāk nekā plānots (atzīst 72% respondentu).

“Zīmīgi, ka 54% Latvijas iedzīvotāju – kā sievietes, tā vīrieši, bieži veikalā iegādājas neplānotas lietas, tostarp pārtikas preces, jo tām ir izdevīga akcijas cena, kā rezultātā viņiem sanāk pārtērēties. Tāpēc pirms došanās uz veikalu ir svarīgi sastādīt nepieciešamo lietu sarakstu, kas palīdzēs iegādāties tikai patiesi nepieciešamās lietas. Tad budžetā neveidosies nepamatots robs un būs iespēja iekrāt naudu lielākiem pirkumiem,” iesaka Anna Vjaksa, Norvik Bankas privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja.

Kā rāda aptaujas dati, lielākā daļa iedzīvotāju iepērkoties izmanto lojalitātes kartes (77%). To piedāvājumu izmantošana gan raksturīgāka sievietēm (83% sieviešu pretstatā 71% vīriešu). Turklāt sievietes mērķtiecīgi arī izvēlas tos veikalus, kuros viņām ir attiecīgās priekšrocību kartes.

Iepirkumu sarakstu sastāda 61% iedzīvotāju, izteikti biežāk sievietes (66% sieviešu pretstatā 57% vīriešu). Savukārt preču izvēle pēc lētākās cenas kopumā aktuāla 59% iedzīvotāju. Arī šāds paradums biežāk raksturīgs sievietēm (62% sieviešu pretstatā 56% vīriešu). Taču uz akcijas piedāvājumu vienlīdz bieži uzķeras kā sievietes, tā vīrieši (54%), tādējādi iegādājoties neplānotas lietas.

Interesanti, ka vīriešiem raksturīgāki ir ne tikai kvalitātes meklējumi (46% vīriešu pretstatā 41% sieviešu), bet arī konservatīva pieeja, jo iepērkoties vadās pēc pieraduma, reti izmēģinot ko jaunu (49% vīriešu pretstatā 37% sieviešu).

Iepirkšanās internetā gan vēl nav guvusi lielu popularitāti Latvijas iedzīvotāju vidū – tikai katrs desmitais norāda, ka uz veikaliem dodas reti un pārsvarā iepērkas internetā.

Visbiežāk pārtērē pārtikas precēm

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju norāda, ka, iegādājoties dažādas pārtikas preces, visbiežāk sanāk iztērēt vairāk nekā plānots (72%), turklāt tas ir vienlīdz aktuāli gan sievietēm, gan vīriešiem. Savukārt citām preču grupām iedzīvotāji pārtērējas salīdzinoši retāk. Tā, piemēram, iegādājoties apģērbu un apavus, vairāk nekā plānots iztērē 39% iedzīvotāju, savukārt dāvanām tuviniekiem un draugiem teju ceturtdaļa (24%). Taču tādiem lielajiem pirkumiem kā interjera preces un elektronika cilvēki pieturas pie plānotā budžeta.

Kopumā sievietēm biežāk nekā vīriešiem raksturīga pārtērēšanās, un visbiežāk robu budžetā rada neplānoti tēriņi par pārtiku (73%), apģērbiem un apaviem (43%), dāvanām (27%) un kosmētikai (12%).

* Norvik Bankas iedzīvotāju aptauja veikta 2018.gada februārī sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot 700 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

Pievienot komentāru