Atvaļinājumā ar punci. Kas ceļojumos jāņem vērā topošajām māmiņām

Foto – Pixabay

Pirms dodas jauki ieplānotajā atvaļinājuma ceļojumā, topošajai māmiņai der ieklausīties dažos ieteikumos.

Kurp doties
Jāievēro vienkāršs zelta likums – jāizvēlas vieta ar piemērotiem klimatiskajiem apstākļiem. Mērenās klimatiskās joslas iedzīvotājām nevajadzētu braukt turp, kur “mīt daudz mežonīgu pērtiķīšu”, jo aklimatizēšanās periods, laika zonu maiņa, neierastais ēdiens un citas siltzemju nianses var slikti ietekmēt pašsajūtu.

Nav vēlams apmeklēt eksotiskās valstis Āfrikā un Āzijā – pastāv liels risks aplipt ar kādu infekcijas slimību. Turklāt, pirms brauc uz kādu no šīm valstīm, ir jāvakcinējas un profilaksei jālieto pretmalārijas līdzekļi, bet grūtniecības laikā no tā visa, protams, labāk atturēties. Pirmajos trijos mēnešos vakcinēties kategoriski aizliegts, pārējos sešos, ka tāda nepieciešamība radusies, – tikai pēc konsultēšanās ar ārstu.

Nedrīkst karsēties saulē
Sievietei grūtniecības laikā vienlīdz kaitīga ir gan ķermeņa pārkaršana, gan saules gaismas trūkums. Diezgan agresīvā dienvidu kūrortu saule plus paaugstinātā slodze sirds-asinsvadu un elpošanas sistēmai grūtniecības laikā var izraisīt ķermeņa pārkaršanu, sieviete var paģībt.

Ilgstoša uzturēšanās karstā saulē var izprovocēt iekšējo asiņošanu, pigmentu parādīšanos uz ādas, kurus vēlāk grūti likvidēt. Tāpēc, gaidot mazuli, cepināšanās saulē jāaizmirst.

Taču, ja saule netiek saņemta pietiekamā daudzumā, veidojas D vitamīna deficīts, jo lielākā daļa šā vitamīna āda veidojas tieši ultravioleto staru iedarbībā. D vitamīna trūkums izraisa pastiprinātu nogurumu, rosina zobu demineralizāciju, osteoporozes veidošanos, sāpes iegurņa kaula apvidū un muskuļos. Tāpēc saulīte tomēr vajadzīga. Saules un gaisa peldēm vislabāk izmantot laiku līdz pulksten 12 un pēc 16–17. Uzturoties saulē, vēlams uzlikt galvassegu un saulesbrilles.

Lai lasītu raksta turpinājumu, šķiriet nākamo lapu!

Pievienot komentāru