Aterosklerozes riska faktori un pirmās pakāpes diēta

Augsts holesterīna līmenis ir tikai viens no vairāk nekā 200 aterosklerozes attīstības riska faktoriem.

Būtiskākie no tiem ir:
* vecums (pēc 55 gadiem vīriešiem un 69 gadiem sievietēm),
* dzimums (vīrieši slimo biežāk),
* smēķēšana,
* hipertonija,
* diabēts,
* aptaukošanās.

Ja cilvēkam ir divi vai pat vairāk aterosklerozes riska faktoru, ārsts iesaka samazināt holesterīna līmeni vai nu medikamentozā (ar zālēm) vai nemedikamentozā (ievērojot īpašas diētas) ceļā.

Zāles, protams, ir ārsta ziņā, bet diēta – katra paša rokās. Samazinoties holesterīna līmenim asinīs, organisms sāk to patērēt no uzkrātajām rezervēm, to skaitā arī aterosklerotiskajiem sabiezējumiem.

LASIET ARĪ: 

Diēta pēc ginekoloģiskas operācijas. Ļoti svarīgi ēst pareizi!

Lai arī sabiezējums nespēj pilnībā izzust, taču galvenais nav tā lieluma samazināšana, bet gan pārvēršana blīvos saistaudos, kuros tam raksturīgais iekaisuma process ir daudzkārt mazāks.

Diēta uz organismu iedarbojas ļoti individuāli: kādam tā holesterīna līmeni var arī neietekmēt, bet citam – izrādīties īsts glābiņš.

Parasti iesaka diētu ievērot trīs mēnešus. Pēc tam holesterīna līmeni pārbauda atkārtoti un, ja nepieciešams, izraksta speciālus medikamentus.

Ievērojot tradicionālo zema holesterīna satura diētu, cilvēks nebadojas, viņš saņem pietiekami daudz kaloriju, olbaltumu, neaizvietojamo aminoskābju, mikroelementu, vitamīnu. Stingri ierobežoti tiek galvenokārt dzīvnieku izcelsmes tauki.

Par diētām lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru