Ārstniecības gurķene: garda piedeva ēdieniem, zāles pret daudzām kaitēm

Pētnieki ir pierādījuši, ka gurķene regulē elpošanu, tai ir mērena vēdera izeju mīkstinoša un urīndzenoša iedarbība.

Šiem nolūkiem no auga ziediem gatavo saldu uzlējumu un dzer kā atklepošanu veicinošu līdzekli. Ja lapu sulu līdzīgās daļās sajauc ar vārītu ūdeni, iznāks dziedniecisks nomierinošs losjons, ko lieto sausai ādai un pret dažādiem neirodermītiem un iekaisumiem.

Lapu vai ziedu uzlējums palīdz ārstēt arī hronisku kolītu un vairogdziedzera kaites. Tas nomierina nervu sistēmu un sirdi. Savukārt, ja sasmalcinātas gurķenes sēklas nostādina augu eļļā, iegūtais ekstrakts palīdzēs pret reimatismu, menstruālā cikla traucējumiem un ekzēmu (ārīgi).

Augu plaši izmanto kulinārijā – lapas kā īsto gurķu aizstājēju izmanto aukstajā zupā, dārzeņu, gaļas un sēņu salātos, vinegretos, kā piedevu gaļas, zivju un putraimu ēdieniem un pat kā pildījumu pīrāgiem. No ziediem gatavo dažādus dzērienus ar medu, brūklenēm, dārzeņu un ogu sulām.

Pret plaušu slimībām agrīnā stadijā, saaukstēšanos ar augstu ķermeņa temperatūru, cistītu, reimatismu un kā asinis tīrošs līdzeklis: 1 ēdamkaroti gurķenes lapu vai 1 tējkaroti ziedu aplej ar 200 ml verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3–4 reizes dienā.

Pret nervu kaitēm, to skaitā arī neirozi, sāpēm muskuļos un reimatisma izraisītām locītavu sāpēm: no žāvētiem ziediem gatavo uzlējumu attiecībā 1:40, bet no lakstiem attiecībā 1:20. Dzer pa 1/4 glāzes 4 reizes dienā.

Pret nervu sistēmas slimībām: 1 ēdamkaroti žāvētu sasmalcinātu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, siltā vietā nostādina 5–6 stundas, izlieto dienas laikā pa 2 ēdamkarotēm.

Pret pavājinātu sirdsdarbību, nieru un urīnpūšļa iekaisumu, gastrītu ar pazeminātu kuņģa sulas skābes līmeni: 5 g ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 6 stundas, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Pret sirds neirozi, saaukstēšanos, drudzi, locītavu reimatismu, vielmaiņas traucējumiem, ādas izsitumiem: sajauc 10 g žāvētu lapu un 5 g ziedu, maisījumu aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/4 glāzes 3–4 reizes dienā pirms ēšanas.

Pret saaukstēšanās izcelsmes locītavu sāpēm, nervu traucējumiem, gastrītu ar pazeminātu kuņģa sulas skābes līmeni, kolītu: 20 g lapu aplej ar 250 ml ūdens, vāra 10 minūtes, tad izkāš. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ādas izsitumu gadījumā lieto problemātisko vietu apmazgāšanai.

Pievienot komentāru