Antibiotikas: sabiedrotie vai ienaidnieki?

Pavisam bezjēdzīgi ir censties ar antibiotikām izārstēt piņņu izsitumus – tās var lietot tikai ārkārtējos gadījumos. Turklāt šai ārstēšanai vienmēr ir alternatīva – pretiekaisuma iedarbības fitolīdzekļi.

Dominē arī uzskats, ka antibiotikas, no vienas puses, ārstē, bet, no otras – kaitē. Daļēji tā arī ir – dažas antibiotikas spēj izraisīt blakusefektus. Tieši šā iemesla dēļ, bīstoties, ka zāles kaitēs, virkne pacientu ārsta izrakstītās antibiotikas ignorē, lai gan tās viņiem ļoti nepieciešamas.

Te jāpiebilst, ka eksistē arī tādi preparāti, kurus lieto paralēli ar antibiotikām un kuru uzdevums ir aizsargāt organismu no antibiotiku nevēlamajām sekām. Piemēram, suprastīns, tavegils un citi antihistamīnu līdzekļi ļauj būtiski samazināt alerģijas attīstības risku. Ir arī tādi, kas praktiski novērš zarnu trakta disbakteriozes attīstības iespējamību, nemaz nerunājot par daudzajiem fitolīdzekļiem, kuri neitralizē antibiotiku nodarīto kaitējumu.

Vairākums populāro antibiotiku ir izgājušas ilgstošu laika pārbaudi, tāpēc dažs labs saslimušais nesaprot, kāpēc to iegādei vajadzīga recepte. Ir vajadzīga, jo, pirmkārt, slimnieks pats sev ielīst iekšā nespēj, otrkārt, pret šiem (tāpat kā daudziem citiem) medikamentiem jāattiecas ļoti nopietni.

Cilvēkiem, kam nav zināšanu farmācijā, ir grūti paredzēt visus iespējamos blakusefektus, kas rodas praktiski vienmēr, ja zāles tiek nepareizi dozētas. Turklāt izvēlēties pašu atbilstīgāko preparātu var tikai tad, ja ir noteikts slimības ierosinātājs un tā jutība pret antibiotikām. Visbeidzot – diez vai katrs pats spēs precīzi noteikt, cik dienu jāilgst pretmikrobu terapijai.

Tas, ka, lietojot spēcīgas iedarbības antibiotikas, jau pēc pāris dienām no slimības ierosinātāja nepaliek ne miņas, vēl nenozīmē, ka var pārtraukt mocīt organismu, ka tālāk tas ar infekciju tiks galā pats. Viss kurss obligāti ir jāiziet līdz galam. Novājinātais organisms ne vienmēr ir spējīgs tūlīt pat cīnīties ar slimību. Šajā gadījumā slimība var ievilkties, kaitēt sirdij, nierēm un citiem orgāniem. Turklāt, tieši priekšlaikus atsakoties no antibiotikām, vēl neiznīcinātajām baktērijām rodas noturība pret šīm zālēm.

Daudzi arī uzskata, ka antibiotikām nepiederošie antibakteriālie preparāti ir mazāk iedarbīgi, toties tiem ir saudzīgāka iedarbība uz organismu. Arī šīs uzskats ir strīdīgs. Bieži novērots, ka pašārstēšanās ar antibakteriālajiem preparātiem biseptolu, sulfadimezīnu daudz biežāk noved pie alerģiskām reakcijām un disbakteriozes nekā antibiotiku lietošana.

Turklāt šai grupai piederošie medikamenti bieži vien kaitē aknām un nierēm, bet, piemēram, pret sulfanilamīdiem mikroorganismiem ātri vien attīstās noturība. Tāpēc arī to iedarbība ir daudz vājāka nekā mūsdienu antibiotikām.

Pret antibiotikām var attiekties dažādi, taču skaidrs ir viens: grūti iedomāties, kas un kā varētu notikt, ja šo medikamentu nebūtu.

No vienas puses, tie ir palīdzējuši un turpina palīdzēt uzveikt nopietnas slimības, kad citi medikamenti ir bezspēcīgi. No otras – jaunu antibakteriālo preparātu parādīšanās stimulē slimību rosinošos mikroorganismus tiem pielāgoties un padara dzīvotspējīgākus, bet tas atkal liek meklēt un radīt jaunas un vēl spēcīgākas antibiotikas. Rezultātā veidojas apburtais loks…

Tāpēc pieredzējuši mediķi vienmēr iesaka ārstēties ar tautas medicīnas līdzekļiem: ārstniecības augu uzlējumiem, novārījumiem, imūnmodulatoriem, lietot kompleksos homeopātiskos līdzekļus, bet antibiotikas – tikai galējas nepieciešamības gadījumā un tikai pēc ārsta ieteikuma. Ja ārsts izrakstījis antibiotikas, nevajag kautrēties uzdot viņam interesējošos jautājumus, piemēram, šādus.

* Kāpēc man nepieciešamas antibiotikas?
* Kad jālieto antibiotikas – pirms vai pēc ēšanas?
* Ko darīt, ja noteiktajā laikā zāles netika ieņemtas?
* Vai antibiotiku lietošanas laikā jāievēro kāda diēta?
* Vai drīkst lietot alkoholu?
* Cik ilgi antibiotikas jālieto?
* Kādas blaknes var rasties, lietojot konkrēto preparātu? Kā tās novērst?
* Vai antibiotiku lietošana ietekmēs pret citām kaitēm lietoto medikamentu efektivitāti?
Noskaidrojot šos un citus interesējošos jautājumus, izgaisīs šaubas un neziņa, bet ārstēšanās noteikti ritēs sekmīgāk.

Pievienot komentāru